Видео: Ефектите от една целувка върху тялото ви

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Целуването е приятно, няма спор в това. Но какво поражда тези чувства? Какво се случва с тялото, когато допрете устни до тези на любимия човек?

„Отговорите на тези въпроси са изненадващо сложни“, казва Джо Хенсън във видео от YouTube канала „Добре е да си умен“. Обяснението на целувката съдържа в себе си еволюционни фактори и включва формата, големината и цвета на устните (като „рекламно“ средство за всеки индивид).

Самото целуване ангажира повече от дузина лицеви мускули и пет от 12-те черепно-мозъчни нерви. И това е само началото.

„Вашата първа целувка носи прилив на допамин, който симулира чувството на удоволствие в мозъчните центрове. По подобен начин действат и наркотиците (напр. кокаин)“, казва Хенсън във видеото.

„Освобождаването на хормона епинефрин кара сърцето да бие по-бързо. Това носи прилив на кислород в мозъка. Отделно, зениците се разширяват. Може би това е причината да си затваряме очите, когато се целуваме“.

Очарователно! Въпреки това, учените твърдят, че има много неизвестни около акта на целуване. Така че, награбвайте половинката и изпълнете няколко полеви тестове. Науката се нуждае от вашата помощ.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!