История на голямата бяла рокля

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Напоследък става все по-модерно да се носят булчински рокли в цвят, различен от „традиционното“ бяло. Чистова нова тенденция? Не. Истината е, че през по-голямата част от историята женските сватбени тоалети изобщо не са били бели като сняг. Често дори не са били в светли тонове.

Едно време повечето дами изобщо не са имали възможност да си купуват рокли, които ще облекат веднъж в живота. Вместо това се омъжвали в най-хубавите си налични дрехи – онези, с които ходели на църква, например. Не било рядкост булката да носи и черно, особено при скандинавските народи.

Все пак някои цветове се избягвали, например зеленото – смятало се, че то носи лош късмет. За сметка на това, синьото представлявало особено популярен избор. Първо, защото символизирало благочестие, вярност и чистота. Второ, защото по него петната не си личат много и може да се носи дълго време.

Ляво: Традиционен сватбен тоалет в черно от Норвегия; Дясно: Известната картина на Ван Айк, изобразяваща сватбата на богат италиански търговец (1434 година) За булките от висшето общество също не бил важен конкретният цвят на роклята. Тъй като те представлявали цялото си семейство на сватбата (обикновено именно то избирало кой ще бъде женихът), най-основното било тоалетът да демонстрира доброто материално положение. Булчинските одежди се шиели от най-скъпите съществуващи платове, често включвали пластове от кожи, коприна и кадифе.

Днес мнозина смятат, че сватбените рокли са бели, за да обозначават невинността на булките. Това не е вярно – както вече казахме, подобна функция е имал синият цвят. Оттам остава и поверието, че младоженката трябва да носи „нещо синьо“ по време на бракосъчетанието си. Що се отнася до белия тоалет, той дошъл на мода не заради някакви конкретни вярвания, а заради една-единствена личност.

През 1840 година британската кралица Виктория се омъжила за своя братовчед Алберт Сакскобургготски в бяла рокля. Причината била, че искала да включи в тоалета си определена скъпа дантела, която много харесвала. Официалният сватбен портрет бил широко разпространен и именно той вдъхновил дори не толкова заможните жени да казват голямото си „Да“, облечени в бяло.

Ляво – Сватбата на Мария Медичи (около 1622-1625); Дясно – Кралица Виктория позира с прочутия си сватбен тоалет Разбира се, всичко казано дотук се отнася до сватбената култура на западните общества. В Китай, Индия, Пакистан, Тайван и Виетнам, например, се счита за традиционно булките да носят червени одежди. Според културата на Изтока, това е цветът на късмета и благополучието.

В Япония е популярно младоженкте да сменят три или повече тоалета по време на церемонията и последващото я тържество. Понякога използват бяло кимоно, тъй като в страната бялото се счита за цвят на смъртта, а омъжвайки се, жената става „мъртва“ за своето семейство. Булката съблича тази зловеща според нас дреха и отдолу се показва друга, символизираща прераждането ѝ в семейството на мъжа.

Ляво – Индийско сватбено сари; Дясно – традиционно сватбено кимоно, което се използва и днес Ако тази статия ви е била интересна и искате да четете още любопитни материали от Jenite.bg, можете да се присъедините към нашата страница във Facebook!