Мъртво ли е Мъртво море – тема за Мъртво море – Idi.bg

248
Добави коментар
tao
tao

За еколозите това е най-ниската точка на Земята – чудо на природата. За химическата промишленост -златна мина. За политиците – място, където се води ожесточена борба за водните ресурси на Близкия изток. Това е морето на многото гледни точки и многото имена. Известно още като Бахр Лут, Източно море, Асфалтовото езеро, Солено море, „Морето на Содом и Гомор“ , Морето на Арабах, Морето на дявола, Морето на равнината, Морето на Зоар, Зловонното езеро. В Библията за него се говори  като за „Соленото море“ или „Морето на Арабах „. Наречено е мъртво заради високото си съдържание на минерали, които не позволяват оцеляването на живи организми във водите му. По бреговете му обаче от незапомнени времена е имало хора. Пак по аналогии с Библията, в този регион са се намирали градовете на греха Содом и Гомор. В епохата на кръстоносните походи пък си спечелило прозвището „Морето на дявола“.

  Библейски времена

За разлика от Галилейското езеро, то не се споменава често в библейските текстове. Основната му роля била на бариера, която да възпира потока на хора към Юдейското царство. Настъпваща армия на Амонитите и Моабитите очевидно прекосила плитката част от Мъртво море в опита си да атакуват крал Иосафат. Йезекил пророкувал, че един ден Мъртво море ще стане сладководно и тогава рибари ще хвърлят мрежите си в него. В региона са открити и свещените писания на евреите есеи,  по-известни като „Свитъците от Мъртво море“.

   

Най-ниската точка

Мъртво море е разположено на Сиро-Африканския разсед – дълбока 4000 мили пукнатина в земната кора. Най-ниската точка от земното кълбо на сушата е бреговата ивица на Мъртво море. Това, че езерото е най-ниската точка на земната кaрта -400 м. под морското равнище, означава, че водата му не се оттича. Всекидневно около 7 милиона тона вода се изпаряват. Минералите обаче не се изпаряват и съдържанието на солите във водата се увеличава. В проценти солеността на Мъртво море е  от 26% до 35%.

  Солта на Земята

 

  Приблизително десет пъти по-солено от океаните и два пъти по-солено от Голямото солено езеро в Юта. Компанията Dead Sea Works Ltd  разполага с персонал от 1 600 човека, ангажирани в извличането на ценните минерали. От тях най-ценен е поташът (калциев карбонат).

 

    Мъртвото море, което дава живот

 

 

 

Уникалното минерално съдържание на водите на Мъртво море му е донесло славата на целебен извор. Огромен брой туристи идват, за да се потопят във водите, за които се смята, че лекуват кожни, дихателни и заболявания на костната система. Факт, известен и в миналото на Аристотел,Савската царица, цар Соломон и Клеопатра. Популярна процедура за разкрасяване е мазането на лицето и тялото с тъмната кал от бреговете на морето.

Да се носиш по водата

Заради по-високата плътност на водата от тази на човешкото тяло, на практика човек не потъва, а остава на повърхността. Това е може би една от най-тиражираните гледки от Мъртво море.

Умира ли мъртво море?

Заради непрекъснато понижаващото се ниво на водата, южната му част вече е пресъхнала с изключения на зоната, в която има изградени акведукти за извличане на минерали. Еколози прогнозират, че до 2050 година езерото ще изчезне, ако водното му съдържание продължи да се понижава. Kъм момента с всяка изминала година нивото на водата пада с един метър. Причината е, че единственият водоизточник на Мъртво море е река Йордан,  а водата от нея се източва за питейни и производствени нужди и от Израел, и от Йордания.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 25182 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност