Какви са предимствата и недостатъците на различните видове протеини Спортни теми в 2bfit всичко за спорта

1
Добави коментар
dageorgiev
dageorgiev

18 февруари, 2014

Като се има предвид цялото внимание, което се отделя на протеиновите добавки, изглежда, че те вървят ръка за ръка с фитнеса. Протеиновите шейкове помагат да поддържате здравословно тегло и ускоряват възстановяването на мускулите след тренировка. Обаче какво точно представляват те и когато говорим за суплементи, кой точно вид е най-добрият избор. Време е да разгледаме различните опции и да потърсим коя изпъква пред всички останали.

Какво трябва да знаете

Протеинът е макронутриент, който се открива в редица храни, като месо, млечни продукти, ядки, бобови растения и други. Състои се от аминокиселини, които са градивният материал за мускулите и са важни за здравето на кожата, косата, костите, ноктите. Някои експерти препоръчват да приемате повечето протеини от естествени храни, но добавките са отличен начин да си набавите тези важни хранителни вещества по-лесно. Не всички протеинови суплементи обаче са еднакви. Преди да сравним предимствата и недостатъците на различните опции, трябва да разгледаме двата основни показателя, по които се делят:    

Протеин концентрат или изолат – Протеинът се извлича от различни храни и се „концентрира”, като се премахват всички части, които не са протеини. Резултатът е прах, които е 70-85% чист протеин (останалите 15-30% са предимно въглехидрати и мазнини). Процесът на концентрация може да се задълбочи, като се „изолира” по-висок процент непротеиново съдържание. Така най-добрите протеини, минали допълнителна обработка, достигат 95% чистота.
Пълен или непълен протеин – Аминокиселините, които тялото не може да синтезира само, се наричат незаменими. „Пълните протеини” съдържат всички 10 незаменими аминокиселини, докато „непълните” съдържат някои от тях, но не всички.

Сега вече сме готови за по-интересната част – да хвърлим детайлен поглед към най-популярните протеинови добавки на пазара и какви са техните плюсове и минуси.

Суроватъчен протеин

Най-популярният протеин в наши дни. Суроватката е вторичен продукт, който се получава при превръщането на млякото в сирене.

Плюсове: Суроватъчният протеин подобрява мускулния растеж, ускорява изгарянето на мазнините и Ви помага да поддържате метаболизма и сърдечносъдовата си система. Освен това се усвоява бързо от тялото, което го прави отличен избор след тренировка. Като бонус този пълен протеин се предлага в различни вкусове – от ванилия до ментов сладолед.

Минуси: Захарта в млякото (т.е. лактоза) предизвиква алергия при доста хора, правейки суроватката несмилаема. А и разнообразието от вкусове понякога (зависи от марката) се постига чрез изкуствени подсладители и химикали.

Казеин

Още един протеин, който води началото си от кравата (разбира се, образно казано). Казеинът се отделя от млякото, така че да се получи концентрат или изолат почти без въглехидрати и мазнини.

Плюсове: Ползите от казеина са приблизително същите, както от суроватъчния протеин, като разликата е в периода на освобождаване. Тъй като казеинът се усвоява продължително време, според изследванията той е оптимален избор преди лягане.

Минуси: Тъй като е вторичен продукт на млякото, също може да предизвика алергии при някои хора, точно както суроватката. Освен това не е идеалният суплемент за след тренировка, понеже се усвоява много бавно. След натоварване тялото се нуждае от хранителни вещества за възстановяване и изграждане на мускулите. Затова в такъв случай е по-добре да заложите на суроватъчен протеин или на комбинация от двата. Освен това някои казеинови протеини не само са по-скъпи, но и съдържат изкуствени овкусители.

Яйчен протеин

Това е пълен протеин, произведен от яйца, който се получава, като се отделят жълтъците и се дехидратират белтъците.

Плюсове: Освен че Ви зарежда с протеини, той е богат на витамини и минерали, които допринасят за здравословната Ви диета.

Минуси: Алергиите към яйца, както и към млечни продукти, са често срещани. Освен това яйченият протеин е по-скъп.

Соев протеин

Соевите зърна са един от малкото растителни източници на протеин, предлагащ всички незаменими аминокиселини. За да се извлече протеинът (така че да се получи концентрат или изолат), соята се почиства и изсушава до соево брашно.  

Плюсове: Соевият протеин подобрява функцията на имунната система и укрепва костите. Соята също така намалява риска от някои видове рак и сърдечни заболявания.

Минуси: В последно време соята е обект на сериозни критики, защото често се модифицира, така че да се увеличи добивът й. Също така тя присъства в много храни заради евтиния протеин, който се извлича от нея. Заради това някои поставят под въпрос дали е здравословно да добавяте още соя към менюто си чрез въпросните суплементи.

Оризов протеин

За мнозина може би ще бъде изненада, че оризът съдържа протеини. Макар често да е определян единствено като въглехидрат, кафявият ориз е стандартен източник за вегетариански протеинови суплементи.

Плюсове: Като оставим настрана протеините, кафявият ориз е смятан за отличен източник на сложни въглехидрати, витамин В и фибри. Освен това е лесно усвоим и се използва пълноценно от тялото.

Минуси: За разлика от соята, оризовият протеин не съдържа някои аминокиселини и затова не е добре да е основен източник на протеини в диетата Ви.

Конопен протеин

Произвежда се от семената на канабиса, който натрупа сериозна популярност в последно време (и да – тук говорим за канабиса единствено като хранителен източник).

Плюсове: Определян често като „суперхрана” заради своя микс от незаменими мастни киселини, канабисът подобрява метаболизма, функциите на мозъка, кръвообращението и помага при лечението на някои заболявания. Освен това съдържа всички 21 аминокиселини (т.е. е пълен протеин). Усвоява се много лесно и е пълен с фибри, което го прави отличен избор, ако целта Ви е да намалите теглото си.

Минуси: Тъй като конопът се отглежда в големи количества в ограничен брой страни заради асоциирането му с канабиса, често конопеният протеин е доста по-скъп.

Грахов протеин

Мислехте си, че сте видели всички източници на растителен протеин? Граховият протеин се произвежда от жълт грах, заради което е популярен сред вегетарианците.

Плюсове: Както и повечето растителни протеини, граховият протеин се усвоява много бързо, като тялото обработва до 98% от всяка порция. Също така е доста засищащ, което помага при отслабване. Съдържа малко допълнителни съставки, така че е подходящ за тези, които търсят източник на протеини, максимално близък до натуралната храна. Дори и да не харесвате грах, не се притеснявайте, защото няма вкус на въпросното растение.

Минуси: Граховият протеин изолат често се смята за пълен протеин заради широкия си спектър от аминокиселини. Дори и в този случай обаче в него има дефицит на някои аминокиселини, заради което не бива да е основният протеинов източник в диетата Ви.

Гейнър

Искате да наедреете? Гейнърите комбинират в себе си протеини (най-често суроватъчни) с микс от въглехидрати, така че да бъдат доста по-калорични от обикновените протеинови добавки. Използват се предимно от бодибилдъри, чиято цел е да качат килограми, или от сериозни атлети, които изпитват затруднение да консумират достатъчно калории.

Плюсове: Гейнърите позволяват на хората да приемат повече калории, отколкото биха могли чрез храната. Освен това Ви помагат да пестите, доставяйки Ви много калории на по-икономична цена.

Минуси: Едва ли е изненада, че гейнърите често съдържат много изкуствени добавки и подсладители, за да бъдат по-калорични. Приемът на огромни количества калории не означава автоматично повече мускули. Всъщност, всички допълнителни калории ще бъдат съхранени в тялото Ви като мазнини, ако не се използват като източник на енергия за интензивни тренировки или за възстановяване от натоварванията.

Изводът

Когато говорим за протеинови добавки, наистина има по нещо за всеки. Трябва обаче да имате предвид, че количеството протеини, от които тялото се нуждае, зависи от физиката, пола и колко се натоварвате. А и фактът, че е по-лесно да изпиете един шейк след тренировка, не означава, че суплементите могат да заместят пълноценното хранене. Протеиновите добавки имат своите предимства, но трябва да бъдат част от здравословна и разнообразна диета. Различни видови протеини може да разгледате тук.

Автор: greatist.com

Снимка: freedigitalphotos.net

Подобни теми