Пиометра при котката (Същност, причини и симптоми)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

19.02.2014

Пиометрата е едно от най-често срещаните заболявания на половата система при котките. Независимо от причините, резултатът при пиометра най-често е кастрация или по-точно оварихистеректомия (отстраняване на яйчниците и матката), защото за съжаление това е най-сигурният начин за лечение. Ако вашата котка не е кастрирана, има реална възможност тя в даден момент да развие пиометра, която от своя страна може да е животозастрашаваща. По тази причина, а и за да се избегне нежеланата бременност при котката, много ветеринарни лекари препоръчват на стопаните на своите пациенти да кастрират любимците си.

 

Същност Пиометрата представлява гнойно възпаление на матката, което най-често се предизвиква от бактериален причинител. Поради кухинната си структура, матката е предразположена към изпълване с течност, което се наблюдава и при пиометрата – тук течността е гной (съвкупност от бели кръвни клетки, живи и мъртви бактерии, белтъчини и др.) Ако гнойта е в голямо количество, матката се разтяга силно и достига много големи размери.

 

Причини Почти винаги пиометрата се наблюдава след период на разгонване (еструс), защото тогава шийката на матката (цервикс) – преходът между влагалището и матката – е отворен, благоприятстващ проникването на спермата. В този момент, иначе стерилната матка е изложена на опасността от проникване на бактериите, които нормално се намират на входа на влагалището. Бактериалната инфекция на матката и развитието на пиометрата се благоприятстват и от хормоналната активност на организма по време на разгонеността. Същия ефект могат да имат и широко разпространените „хапчета против разгонване” (съдържащи Мегастрол ацетат като например „Ноновулин” и „Нонестрон”).

 

Симптоми Наблюдават се две основни форми на пиометрата: открита и закрита. Те се различават съществено по проявата си и начина на протичане. При закритата пиометра цервиксът е затворен и изтечения от влагалището често липсват, което силно затруднява диагнозата и заболяването може да остане незабелязано ако котката се чувства добре. В повечето случаи обаче състоянието на животното бързо се влошава – то е летаргично, не се храни, но пие много вода (полидипсия), има диария или повръща, уринира много и често (полиурия). Симптомите на откритата пиометра са подобни, но тук се наблюдават и изтечения от влагалището, тъй като цервиксът е отворен. Тъй като котките се почистват своевременно, този симптом може да остане незабелязан, но гнойни и по-рядко кървави следи могат да се видят в котешката тоалетна, в котешкото легло или на всяко място, където животното предпочита да лежи. Телесната температура не винаги е повишена въпреки възпалителния процес. Както при отворената, така и при затворената пиометра увеличаването на корема често е първото, което навежда стопаните на мисълта, че нещо не е наред. Те нерядко подозират, че котката им е бременна, защото съвсем скоро е била разгонена. Опитният ветеринарен лекар обаче веднага може да разграничи пиометрата от бременност.

 

Пиометра при котката – Лечение

Пиометра при котката – Превенция

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за котки:

„Разгонена котка – какво да предприемем?“

„Да ги кастрираме или не – това е въпросът“

„Маркиране при котките – защо котките маркират?“