Идеи направи си сам мартеници

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Остават броени дни до празника на Баба Марта, когато обичаят повелява всички да са окичени с мартеници за здраве. Ако сте решили лично да изработите мартениците за вашите близки и приятели, ето няколко идеи направи си сам.

За направата на мартеници в домашни условия ви трябват конци, прежда, ножица и въображение. По желание може да си набавите също мъниста и други декоративни елементи. В случай, че искате да спестите време, вместо да изработвате обикновените мартеници от бяла и червена прежда на ръка, може да се разходите до някой специализиран магазин за плетива и да купите готово кълбо за мартеници. Цената им варира между 1,20 и 2,70 в зависимост от дължината.

Най-лесният начин е да разнообразите класическата мартеница, като й добавите мъниста. По едно синьо за здраве и против уроки или по няколко, за да е по-закачлив и оригинален модела (но тогава няма да е класическа мартеница). От естетична гледна точка е по-добре да подреждате мънистата симетрично.

Другият лесен начин е да вземете (или да отрежете) няколко обикновени мартеници и да ги сплетете, а в краищата да им сложите по едно мънисто, за да не се разнищват.

Сред класическите модели на мартеници е и този с героите Пижо и Пенда.

По-сръчните могат да си направят мартеници, изплетени на една кука. Особено красиво стоят моделите с различни цветчета. За тях обаче ви трябват също лепило и безопасна игла, за да има къде да я закача получателят. От бяла и червена прежда може да си направите и мартеници с помпони в различна големина – този тип мартеници са подходящи за подарък за дома, тъй като подхожда на тематичната мартенска украса.

Ако пък искате да постигнете някаква определена форма и не можете да плетете, тогава използвайте телче. Предварително го огънете в желаната формата (на детелина, зайче, сърце) и започнете да увивате около телчето от преждата.

Друг интересен модел, наподобяващ хурка за предене, може да се направи от бяла и червена прежда и клечки за зъби. Това, което се изисква, е да омотаете бял конец около едната клечка за зъби, и червен около другата, а краищата им съберете в обща панделка.

24.02.2014/ Христина Спасова