Биохимичен скрининг

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Биохимичният скрининг е сред незадължителните, но препоръчителни и изключително полезни изследвания по време на бременността за оценяване на риска от раждане на дете с генетични заболявания и аномалии. Какво още трябва да знаете за биохимичния скрининг?

Биохимичен скрининг

Какво представлява БХС?

Биохимичния скрининг представлява троен тест, чиито резултати оценяват до 80-90% от риска бебето да се роди с вродени дефекти. Тоест тестът не дава информация, че детето ще бъде здраво или, че със сигурност ще се роди с хромозомни аномалии (такива са на лице, когато броят на хромозомите е различен от нормалния, който е 46, или някоя от хромозомите е дефектна). Той само оценява вероятността за едното и другото.

Синдром на Даун >>> 

Изследването се извършва между 11 и 13 г.с. (може и през втори триместър между 15 и 19 г.с.) и представлява взимане на кръвни проби и установяване нивата на хормони и белтъци, включително бета-хорионгонадотропин (BHCG), както и плазмен протеин А (РАРР-А). Преди биохимичния скрининг се прави и ултразвуково изследване за взимане на мерките не плода – дължина, тегло, обиколка на главата и т.н. Взимат се под внимание също възрастта на майката, наличието на генетични заболявания в рода и т.н. И на базата на всички тези показатели се формират резултатите от биохимичния скрининг.

При резултати, които показват повишен риск от хромозомни аномалии на плода, може акушер-гинеколога ви да обсъди с вас провеждането на амниоцентеза за по-прецизно изчисляване на риска.

Амниоцентеза за пренатална диагностика >>> 

Имайте предвид, че само до 5% от жените получават положителни резултати при биохимичен скрининг, като само при 10% от тях бебето е с хромозомни аномалии. 

Резултатите от биохимичния скрининг излизат за около 1-2 седмици. 

Тройният тест е препоръчителен предимно за жени под 35-годишна възраст.

Пренатест – ДНК пренатална диагностикa>>>Фетална морфология – как се развива бебето в корема на мамa>>>

24.02.2014/Ели Йорданова