Кетогенна диета

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Кетогенната диета е здравословен хранителен режим, който се прилага при деца, страдащи от епилепсия. Научете повече за кетогенната диета.

Кетогенна диета

Кетогенната диета е много разпространена в Шотландия, Англия и Уелс, както и в САЩ. В тези страни има лекари и специалисти по хранене, които се занимават само с този режим на хранене. Кетогенната диета се препоръчва на деца с епилептични припадъци, при които други методи за редуциране на пристъпите не са помогнали.

Основни принципи на кетогенната диета

При кетогенната диета се увеличава приемът на мазнини. Намалява се приемът на въглехидрати и се свежда до минимум приемът на белтъчини. Причината е, че ниското количество въглехидрати в храната ще принуди черния дроб да трансформира мазнините в кетони. Кетоните са естествен заместител на глюкозата. Целият този процес (на образуване на кетони) води до намаляване на гърчовете и постепенното им изчезване.

В клопката на мазнините >>>

Въглехидрати, мазнини, протеини >>>

Кетогенната диета изисква лекарско наблюдение. Не бива да подлагате детето си на нея, без да сте се консултирали със специалист. Като се има предвид, че у нас трудно ще намерите тесен специалист в областта, препоръчваме ви да се консултирате дори с повече от един лекар.
Приемът на мазнини, спрямо приемът на въглехидрати лесно може да се запомни със следното съотношение:

мазнини : въглехидрати + белтъчини = 4 : 1

Подготовка за кетогенната диета

Препоръчително е детето да се подложи на изследвания, преди да се премине към кетогенна диета. Ако лекарят не ви го препоръча, потърсете второ мнение или изисквайте изследвания.

Мазната храна предизвиква умора >>>

Започне ли кетогенната диета, се изисква сериозно отношение. Порциите са строго определени до грам и са индивидуални. Ще трябва да се снабдите с точна електронна везна.

Марихуана лекува дете с епилепсия >>>

Подгответе детето за лишенията, на които ще го подложите. От менюто му ще трябва да излязат захарта, а с нея и голяма част от лакомствата. Не са препоръчителни тестените изделия, плодовете и зеленчуците. Колкото и да е странно, пържените мазни храни са най-важните елементи на кетогенната диета.

Болничен престой при кетогенна диета

В Западна Европа и Америка кетогенната диета най-често започва под стриктно лекарско наблюдение и в болница. Освен че се следи храната, която детето приема, малчуганът се наблюдава от гастроентеролог и невролог. Лекарите трябва да обяснят на родителите основните принципи на диетата. Продължителността на диетата е индивидуална. Детето стои под лекарско наблюдение поне седмица. След изписването, детето продължава да спазва диетата, като профилактичните прегледи са задължителни.

От полза е, ако родителят води дневник на епилептичните пристъпи и записва всичко, което му е направило впечатление.

За мнозина кетогенната диета е остарял метод. Скептиците я прилагат едва тогава, когато епилепсията не се влияе от медикаменти. Въпреки недоверието, с което модерната медицина се отнася към ефекта на кетогенната диета, много хора твърдят, че тя всъщност помага и често е по-ефективна и от най-силните лекарства.

28.02.2014/ Радослава Михайлова