Тракийското светилище „Мишкова нива“ е сред най-застрашените паметници в Европа

1
Добави коментар
economymagazine
economymagazine

Един от най-слабо познатите и у нас културни паметници попадна в класацията на най-застрашени забележителности. Това е тракийското светилище „Мишкова нива“, което се намира в района на Малко Търново, до границата с Турция, зад граничната телена мрежа.

Тракийското светилище влиза сред 11-те паметници и обекти, одобрени в първия кръг за участие в програмата „Седемте най-застрашени“ за 2014 г, които ще бъдат защитени от водещата организация в областта на европейското културно наследство Европа Ностра (Europa Nostra) и Институтът на Европейската инвестиционна банка.

Някои от тях са в опасност поради липса на ресурси или експертен опит, други – поради липса на грижи или неточно планиране.

„Тези паметници и обекти са били избрани не само заради тяхната забележителна стойност като културно наследство и европейски ценности, но също така и поради сериозната опасност, пред която са изправени. Ангажирането на местните общности, както и усилията на различните публични или частни органи за тяхното спасяване, също се смятат за жизнено важни. Друг важен критерий е потенциалът на тези обекти да стимулират социално- икономическото развитие“, заяви Пиет Джасперт, председател на консултативния панел на „Седемте най-застрашени“.

Светилището Мишкова нива се състои от крепост на върха Голямото градище, рудници в подножието му, могилен некропол, укрепена крайградска вила от римската епоха, както и от т. нар. Голяма могила. Комплексът е известен още от началото на 20 век и първоначално е съобщаван като светилище на Аполон, заради надписите, пренесени от обекта в града.