Quant е-Sportlimousine: революционния електрически автомобил

17
Добави коментар
mayavp
mayavp

Quant е-Sportlimousine: революционния електрически автомобил

Благой Благоев

вторник, 11 Март 2014 9:46ч

Главната особеност на прототипа, създаден от nanoFLOWCELL, е силовата система с поточна батерия. В източника на захранване са съчетани предимствата на традиционните електрохимични акумулатори и горивните клетки. Системата осигурява висока производителност и не изисква непрекъснато зареждане, както в случая на литиево-йонни модули, които се използват в електрически автомобили като Тесла Модел S. Как работи Quant e-Sportlimousine?

В задната част има два независими резервоара от 200 литра, предназначени за електролити. Съставът на течностите се пази в тайна, но nanoFLOWCELL ги нарича „солена вода“. Електролитите чрез помпи се подават в камерата със специална тънка йонообменна мембрана. В резултат на това се генерира електричество.

Енергията се подава на суперкондензатори , способни много бързо да отдават заряд. Това осигурява „огромна бързина на ускоряване“. Отработеният електролит може да се излее и да се замени с нов: процесът е сходен на зареждане с гориво на автомобил с бензинов или дизелов двигател. Освен това след презареждане електролитът може да бъде използван повторно.

 

В Quant е-Sportlimousine се използват четири трифазни електродвигателя – по един за всяко колело. Върховата мощност достига 912 к.с., а постоянната мощност е около 640 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 2,8 секунди, а максималната скорост е 380 km/h.

Разработчикът твърди, че силовата система работи с вътрешната ефективност от 80%. Това осигурява впечатляващ пробег от 400-600 km в зависимост от стила на шофиране и пътните условия.

Електрическата кола има внушителни размери: дължината й е около 5,3 м, широчината – 2,2 m, а височината – 1,35 m. Машина тежи 2300 килограма.

 

Quant e-Sportlimousine е снабден с врати в стила на „крило на чайка“. Вътре има място за водача и тримата пътници. Футуристичният интериор изобилства с оригинални дисплеи и контроли. Дължината на страничните стъкла е 1.7 m

Твърди се, че Quant е-Sportlimousine отговаря на европейските изисквания, но поточната батерия се нуждае от одобрение за използване на обществените пътища. Процедурата на стандартизация трябва да бъде завършена през 2015-2016. Така че до края на десетилетието иновативните електрически автомобили могат да достигнат до пазара.

Четете още: