Какво ще гледаме на СФФ днес

3
Добави коментар
chuime
chuime

София Филм Фест ни среща с Рани Масала, Махмут Фазъл Чошкун, Горан Паскалевич, Ада Соломон, Олена Фетисова

Днес, сред специалитетите на „София Филм Фест“ за края на работната седмица е „Жирафада”. Филмът ще бъде представен в Дома на киното от 21,00 от режисьора Рани Масала, роден във Франция, но с корени от Египет и Палестина. Преди да се захване с кино, го влече политиката, но бързо сменя посоката. А историята за Заид, който решава да открадне жираф от израелска зоологическа градина и да го вкара незаконно в Палестина – всичко това само, за да не е самотна любимата му жирафка Рита – е пълнометражният дебют на Рани.

Друг режисьор, чиито първи избор също не е било точно киното, е Махмут Фазъл Чошкун. Той е тук, за да представи филма „Йозгат блус” в кино Одеон на 13 март от 18,30. А ние можем да го попитаме как така след като е прекарал няколко години в Техническия университет на Истанбул, изведнъж е решил да види какво се случва във Факултета по кино, телевизия и дигитални медии на Калифорнийския университет.

Киното обаче определено е бил първи избор за режисьора Горан Паскалевич, който някъде на двайсетгодишна възраст влиза да учи във Филмовата академия в Прага. Той ще получи Наградата на София на 14 март в 21,00 в кино Люмиер, а минути след това ще видим най-новия му филм „Когато се съмне”.

И завършваме с десерта – две дами, които в Одеон и в Euro Cinema ще представят последните си проектите. Ада Соломон е продуцент от Румъния и е във филмовия бизнес вече две десетилетия. Освен че се занимва с продуциране на реклами, на документални и на игрални филми, преподава в Националното филмово училище на Румъния и е изпълнителен директор на букурещкия филмов фестивал NexT. Във филмотечното кино този четвъртък (14 март) тя ще представи „Позиция на дете”. Има още един филм от програмата на София Филм Фест 2014 с нейното име в екипа и това е„Роксана”.

Другата дама на петъчния ден е Олена Фетисова, която е в киноиндустрията под една или друга форма откакто се помни. Но биографичната драма за гениалния режисьор Сергей Параджанов е пълнометражният й игрален дебют. Тя е негов автор, заедно със Серж Аведикян, и от 21,15 в Euro Cinema ще ни сподели какво е да надникнеш толкова отблизо в историята на този гениалнен режисьор.