Организъм се храни с електрически ток!

4
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Мислите си, че тайландската кухня е необичайна? Е, сега учени от Харвард откриха, че организъм се храни с нещо доста по екзотично – електрически ток.

По същността си електрическият ток е поток от частици – електрони. Изследователите открили, че широко разпространената бактерия R. palustris извлича електрони дълбоко от почвата, като за целта разчита на светлина.

„Когато става въпрос за електричество и живи организми, повечето хора си представят „Франкенщайн“ на Мери Шели. Но ние знаем от много време, че всички организми използват електрони – съставляващи електрическия ток – за различни дейности“, казва Питър Гиргуис от екипа. 

В природата въпросните микроорганизми извличат електрони от атоми на желязото. Учените обаче открили, че в лабораторни условия бактериите на  R. palustris могат да си набавя частиците и от други вещества и метали.

Оказало се, че микробите са си изработили необичайна стратегия за хранене. За да могат да се доберат до електроните им е необходима слънчева светлина, поради което те остават на повърхността. Същевременно обаче, веществата и седиментите, захранващи ги с електрони, са по-дълбоко в почвата. 

От една страна бактериите R. palustris извличат електроните посредством естествено съществуващи в почвата минерали, които изпълняват ролята на проводник за частиците. Освен това обаче те са способни и сами да си направят проводник.

Вземайки електроните на желязото, бактериите създават кристали железен оксид, които постепенно насищат почвата около микроорганизмите. С времето тези кристали могат да станат проводими и да изпълняват ролята на проводник към други участъци с минерали и вещества, богати на електрони. (Източник: Harvard University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!