Хоя бела – красивото восъчно цвете

14
Добави коментар

Градинарство

Хоя бела или восъчното цвете е предпочитано увивно растение за градини или затворени пространства с висока влажност. Представлява едно красиво растение, в центъра на което са разположени малки розови венчелистчета, а около тях са наредени малки бели звездовидни восъчни цветенца. Хоя белата не изисква почти никакви грижи, което я прави подходяща за заети хора.

Изберете подходяща саксия за хоя белата. Най-добрият вариант са висящите кошници, които обаче през зимата трябва да прибирате на закрито. Ако отглеждате хоята в градината си, ще се нуждаете от пергола или ограда, по която тя да се катери свободно. Мекият климат е важно условие за оцеляване на восъчното цвете на открито. Изберете слънчево място в градината си, което е защитено от вятър.

Използвайте качествена почвена смес. Тя трябва да е добре дренирана и да остава влажна между поливанията. За да повишите качеството на дренажа на почвата, добавете пясък, чакъл или въглен. Хоя белата толерира леко кисела до неутрална почва.

Поставете растението на място с пряка слънчева светлина. Необходима е и висока влажност. Поливайте умерено през пролетта и есента. През зимата хоя белата се нуждае от много малко вода. През топлите месеци редовно я поливайте с пръскачка, но внимавайте да не прекалите с водата.

Наторявайте цветето с тор за домати или за орхидеи веднъж на две седмици от пролетта до есента. През зимата не наторявайте. Подрязвайте умерено. Твърде многото подрязване може да попречи на цъфтежа. Премахвайте само увехналите цветове.

1. Цереус перувианус, Перуански кактус (Cereus peruvianus)

Перуанският кактус е дълъг,&nbspповече

Туята (Thuja) е растение от род иглолистни дървета, семейство Кипарисови. Тя е&nbspповече

Тази пролет холандският фестивал на цветята „Bloemencorso“ ще се проведе от 30 април до 04 май&nbspповече