Защо е важна плацентата?

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Плацентата – този удивителен орган е малък (при раждането тежи около 500 г), но много значим (осъществява връзката между зародиша и майката).

Плацентата прилича на плосък диск. Образува се още при зачеването, а през 36-та седмица достига пълната си зрялост. В края на бременността нормалната плацента е с диаметър 15-18 см и дебелина от 2 до 4 см. Плодът е съединен с нея чрез пъпната връв.

Как функционира плацентата

Чрез плацентата се осъществява газообмен: плодът получава кислород от майчиния кръвен поток, а въглеродният двуокис се транспортира в обратното направление.

Плодът получава чрез нея необходимите витамини и хранителни вещества и се избавя от ненужните продукти (те попадат в кръвта на майката, оттам в бъбреците и тогава се отделят напълно).

Плацентата е свързана с имунитета. Тя пропуска антителата от майката към бебето и така осигурява имунната му защита за първите три месеца от живота му. Едновременно с това задържа клетките от имунната система на майката , които ако проникнат в плода и го разпознаят като чуждо тяло, биха могли да доведат до помятане.

Играе роля на жлеза с вътрешна секреция и синтезира хормони.

След раждането лекарят непременно оглежда плацентата, защото е много важно да бъде убеден, че тя е цяла (на нейната повърхност няма увреждания и следователно няма основания да се счита, че отделни парченца са останали в кухината на матката). Също така по състоянието на плацентата може да се съди за протичането на самата бременност (имало ли е инфекциозни процеси, пушила ли си и т.н.)

Когато има проблем…

В повечето случаи плацентата се оформя и развива както трябва, но понякога може да се окаже, че е твърде тънка или дебела, или не е прикрепена към матката, както се очаква. Ето някои от срещащите се патологии.

*Ниско прикрепена плацента

Често разпространена патология, но за щастие, без да крие особени опасности. Бебето ще може да се роди без усложнения. Ако ултразвуковото изследване в началото на бременността установи ниско разположение на плацентата, то на по-късен етап това може да не се потвърди. Ниското разположение при малък процент от бременните остава до 32-а седмица или до 37-а седмица.

*Предлежание на плацентата

В този случай плацентата е прикрепена пред родовия канал. Състоянието е опасно, затова понякога се налага и хоспитализация. Раждането със секцио е задължително.

*Зрялост на плацентата

Плацентата преминава през 4 стадия на развитие: формиране, растеж, зрялост и стареене. Всеки стадий съответства на определена степен на зрялост:

формиране – 0; растеж – 1; зрялост – 2; стареене – 3

Преждевременно съзряване: състояние, когато плацентата по-рано достига първа или втора степен на зрялост. Само по себе си не е опасно, но трябва внимателно да се следи доколко това може да доведе до преждевременно стареене на плацентата.

Преждевременно стареене: за него се говори, когато плацентата достига трета степен на зрялост до 37-а седмица. Като правило преждевременното стареене не влияе на състоянието на плода и бебето се ражда в срок.

При ранното съзряване е възможно намаление или увеличение на дебелината на плацентата. „Тънката“ плацента (по-малко от 20 мм през 3-ти триместър на бременността) е характерна при заболявания като късна токсикоза, хипотрофия на плода и др. А „дебелата“ плацента (50 мм и повече) може да бъде сигнал за захарен диабет.
Късно съзряване: наблюдава се твърде рядко, най-често в случаите на диабет или резус конфликт. В този случай плацентата не може да изпълнява своите функции, а това води до нежелани последствия.

Увеличени размери на плацентата

Получава в резултат на диабет, тежка анемия, токсоплазмоза и др. Важното е да се установи точната причина, която определя и съответното лечение.

Хипоплазия на плацентата

Това е състояние, когато плацентата е значително по-малка от нормите за дадения период. Намалената плацента може да бъде първична и вторична. Първичната хипоплазия се среща твърде рядко. Тя е свързана с различни генетични аномалии. Вторичната се среща по-често – може да бъде в резултат на стрес, пушене, лошо хранене, инфекциозни заболявания по време на бременността.

Внимавай за…

Въпреки защитната си функция, плацентата не е „абсолютен стожер“, т.е. през нея практически лесно проникват никотинът, алкохолът, наркотиците, лекарствата, вирусите. Ето защо през 9-те месеца задължително трябва да забравиш цигарите и алкохола, да се пазиш от болести (и най-леката настинка може да се окаже опасна), да бъдеш внимателна към себе си и своето здраве, защото по този начин ти се грижиш и за малкото създание.

Консултант: д-р Донка Кънева, акушер-гинеколог