Новините днес!: Начертаха трасето на „Хемус“ след Ябланица

2
Добави коментар

Tрасето, по което ще минава продължението на магистрала „Хемус“ след Ябланица, вече е ясно. Регионалният министър Десислава Терзиева представи предпроектните проучвания за доизграждане на аутобана през Северна България.

Трасето е избрано от четири алтернативни опции, като отсечката ще минава на еднакво разстояние от двата големи града – Плевен и Ловеч – т.нар. подобрен син вариянт. Главното му предимство е едновременното обслужване на максимален брой населени места и съкратеното време за пътуване.

Оставащата за доизграждане част условно е разделена на 8 участъка, които да се възлагат за проектиране и строителство. Те са групирани в три етапа. Първият е от Ябланица до връзката Плевен-Ловеч и е дълъг около 60 км, вторият е до Велико Търново с дължина около 85 км, и третият – до Белокопитово, около 110 км.

Доизграждането на АМ „Хемус“ ще окаже позитивно влияние върху развитието на три от районите за планиране на България – Северозападен, Северен Централен и Североизточен. Населението, което ще се възползва пряко от магистралата, е около 2,9 млн. души, посочи подробности регионалният министър.

Бюджетът за изграждането на избрания вариант е 1,5 млрд. лв. без ДДС. Министър Терзиева съобщи, че търговете за проектриане и ОВОС на първия етап – от Ябланица до връзката Плевен-Ловеч, са стартирани в края на 2013 г. През второто тримесечие на т.г. ще се задейства процедурата и за възлагане проектирането на втория етап.

До края на март ще бъде избран изпълнител за проектиране на първия етап. До края на тази година ще бъдат направени публични представяния на точното трасе, както и на вариантите за пътни възли за участъка Плевен-Ловеч.

„Нито за ден не сме спирали работата по подготовката на АМ „Хемус“, увери Терзиева. Целта е през 2016 г. да имаме готовност да започнат строителни работи.

източник:vsekiden.com