16 Мар Качествен контрол: „Мистър Пибоди и Шърман” Избрана

2
Добави коментар
stoyan.sh
stoyan.sh

Въпреки че е режисиран от Роб Минкоф „Мистър Пибоди и Шърман” не е „Цар Лъв”. Всъщност по-забавен е (по един познат детински и тоалетен начин), но е лишен от емоционалния заряд на историята за Симба. А може би в случая той не е и нужен. Приключенията на гениалното куче и осиновеното му момче са цветна и весела атракция, която се движи по утвърдените стандарти на DreamWorks.

Филмът е една идея по-стикован и находчив от „Мегаум”, но не очаквайте да скочи толкова високо колкото „Кунг-фу Панда” или да полети в небесата като „Как да тренираш дракон”. Въпреки че Шърман издига във въздуха летателния апарат на Леонардо – точно с цел да преповтори вълнението от полета със Беззъб.  

Странно, но от Фабриката за мечти явно са намерили алгоритъм в създаването на съвсем прилични приказки – поне по две в година.

Няма да се втелявам в историческата или сценарна адекватност на филма. Проявена е сюжетна находчивост, която е взета на заем от гениалността на телевизионния „Шерлок”. Помните ли, че той безпроблемно ни привежда през мистериите в кадър. Същото прави и Мистър Пибоди.

Все пак е странно, че сценаристите са отрекли историческия мит с отсеченото дърво на Вашингтон, а налагат други неверни клишета като пастите на Мария-Антоанета… Усеща се нагласата: американската история е важна, световната е без значение. Обещах обаче да не се втелявам.

По-важното е, че хлапетата ще научат куп полезна информация за здравословния начин на живот (омега 3 мазнините в сандвича с риба тон), ще чуят за Египет, Да Винчи, Флоренция, Версай, площад Конкорд в Париж или Троя.

Освен споменатите вече детински шеги, на които ще се забавляват и възрастните, по-големите ще получат и няколко доста смели бонус смешки, сред които препратки към семейните драми на Едип и изневярата на Клинтън. Смелостта на историята пропуска най-очевадния прецедент „куче отглежда дете” – като приема факта едва ли не за даденост. Но пък се фокусира по един доста сериозен начин върху актуалните проблеми: детско насилие и агресия в училище. Тук също има няколко полезни урока за малчуганите и родителите.

Качественият контрол е преминат с лекота.

„Мистър Пибоди и Шърман” е филм, който ще докосне и разсмее цялото семейство. Дори тайничко се надявам на продължение. Героите са изградени с такова внимание, че и да им се повреди Чакзадът (машината на времето), пак ще намерят как да ни забавляват.

Професионално одобрение: 77%

Премиера в България: 07.03.2014 (Mr. Peabody and Sherman / Александра филмс / DreamWorks Pictures)

Препоръчахте ли Филмче.нет във Facebook? Благодаря 🙂