Дом в жълто

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Свежо, пролетно и весело – така може да се опише един обикновен дом, обагрен в слънчево жълто. За какво трябва да внимавате, когато декорирате стаите в жълто и какви са предимствата на този цвят за интериора?

Жълтото и неговите особености

Жълтият цвят е в топ тенденциите на цветовете за дома през 2014-та. Причината е в позитивното му излъчване, което предразполага хората към разговори и добро настроение. С жълто стаята става по-светла, уютна и топла, с характерно излъчване.

Благодарение на разнообразието от нюанси, жълтият цвят пасва на различни стилове в интериора. Цвят горчица и тъмни мебели за по-делово и сериозно излъчване, лимонено жълто с пастелно зелено за романтичен декор или пък морско синьо или тюркоазено с ярко жълто за типичната къща на плажа.

Жълтият цвят е малко по-деликатен за комбиниране с останалите багри от палитрата, но и той предлага доста възможности. Пасва си отлично с голяма част от неутралните тонове – внася енергия при сивото, допълва и разнообразява бежовото, изпъква на фона на бялото.

За по-модернистично излъчване може да го съчетаете с графични елементи в черно и бяло. Жълтото се комбинира също с нюанси на синьото, зеленото, кафявото, по-рядко и с розово. Избягва се съчетаването му с червено у дома, тъй като и двата цвята са доста ярки и се бият за надмощие.

 

Жълтото в декора на дома

Важно условие за декора в жълто е да не прекалявате с цвета, защото в противен случай може да ви дойде в повече, да умори очите и да ви омръзне бързо. Затова в повечето случаи дизайнерите го комбинират с други цветове или избират стратегия за обзавеждане на дома в жълто.

Решете как предпочитате – дали да боядисате стените в жълто, а мебелите и интериорния текстил да бъдат в друг цвят, или обратното – жълти акценти на определен фон. Жълтият  цвят е подходящ за декор на антре, кухня, хол и детска. Рядко се използва за спалня или баня.

Жълтото си подхожда както с мебели от тъмно дърво, така и от светло – зависи какъв ефект искате да постигнете. Отлично върви и с десен на флорални мотиви. Нестандартно, но пък свежо стои жълтия килим на фона на иначе стилно обзаведена стая в сиво или синьо.

Напоследък е нормално да срещнете яркожълти кухненски шкафчета или пък лимонено жълти столове за трапезарията. Не ви препоръчваме този вариант, тъй като не се знае колко време ще е актуален.

Ако искате пролетен декор в жълто, не забравяйте за въздействието на цветята –  букет от нарциси, лалета или иглики са вашият най-силен коз.

17.03.2014/ Христина Спасова