Какво намерение се крие зад жестовете

7
Добави коментар
bobyd
bobyd

Дори и да не сте специалисти в разгадаването на съдби, то можете да опитате да познаете какъв характер се крие зад определена външност, жестове и поведение. Със сигурност тези познания ще ви бъдат от полза в служебните и личните контакти.

Когато хората общуват помежду си и си обменят информация, само 7 на сто от нея се предава с думи, 38 на сто – чрез интонации и модулации на гласа, и 55 на сто – чрез жестове. Думите информират, жестовете допълват думите, а понякога и ги заместват.

Ако някой държи ръцете си върху бедрата, а палците на ръцете са пъхнати в колана или ги е извадил от джобовете на панталона, по този начин подсъзнателно се опитва да изглежда по-властен и внушителен. Най-вероятно това е вашият началник, който се опитва да покаже властта си. Демонстративно се протяга, показва си мускулите, ходи напред-назад. Това са несъзнателни опити да привлече вниманието ви. Други такива сигнали са честото оправяне на косата, докосването на врата.

Почесването по врата е признак на недоволство. Когато някой си потупва врата с длани или го поглажда, в повечето случаи той лъже или изобщо е злобен човек. Ако лъже, той си гледа същевременно и обувките. Понякога този жест означава скука и досада от партньора. Прикритите уста с ръка означават фалш. Този жест издава човек с лъжлива същност. Прикритата уста при смях пък може да означава неувереност или плахост.

Със сигурност проявява интерес към вас човек, който навлиза в личното ви пространство, приближавайки се на по-малко от 60 см разстояние. Когато обаче събеседникът ви започне да си подпира главата с ръка, това е знак, че е обзет от досада и че с този жест се опитва да придържа главата си изправена и да й попречи да се наклони сънливо. Степента на отегчение се разбира по това, доколко силно се е отпуснала главата върху ръката му. Крайна досада и пълна липса на интерес има, когато главата се държи изцяло от ръката.

Ако едната ръка преминава пред тялото и държи другата, това е отбранителен жест. Този жест се среща най-често там, където се събират непознати хора. Ако по време на разговор човекът си сменя позата, значи сте спечелили симпатиите му.