Деси Моралес: Винаги има защо човек да е щастлив

13
Добави коментар

Деси Моралес е българска актриса, чиято любов е киното. Познаваме я от множество реклами, българският  сериал „Четвърта власт“, както и от филма „Още нещо за любовта“. Повечето филми, в които участва, са чужди продукции, като играе с имена като Крисчън Слейтър, Алек Болдуин, Морган Фрийман и други. Омъжена с 2 деца. Мъжът и е асистент-режисьор, а двете и деца са наследили таланта и – едното играе в Музикалният театър, а другото може да се похвали с филм с Жан-Клод ван Дам.

Как те избраха да участваш в сериала „Четвърта власт“?

Обади ми се за кастинг режисьора Стоян Радев. Стоян познавам от много време и това за мен беше изключителен комплимент, защото страшно много го харесвам като режисьор. Отидох на кастинг. Беше видео проба. После ме запозна с Найо Тицин и Севда Шишманова – те са продуцентите на сериала  и десетина дни след тази видео проба ми се обадиха да си подпиша договора. За мен беше абсолютно сбъдната мечта. За първи път в България си харесвам толкова много ролята и отделно такъв подарък Господ ми направи. С целият екип знаеш ли как се работи? То не се работи – то е магия.

Можем ли да отличим някой, с който ти е било най-приятно да снимаш или си имала най-приятни сценки?

Всичките. С всеки един поотделно, защото хората са различни. По някакъв начин поне на мен така са ми действали. То е толкова зареждащо. Мила… Страшно много я харесвам. Аз ги обичам, не само ги харесвам. Лили и Владо също. Атанасан Атанасов, Михайл Билалов, Снежина… Режисьора и операторите… Всички.

Това истинска редакция ли беше или са декори?

Не е редакция. Беше направена специално за сериала.

Втори сезон ще има ли?

Не се знае, но според мен със сигурност да има. Сериалът е харесван, поне тези хора, с които аз съм говорила, всички го харесват много. Като цяло се харесва много, интересен им е и всички ме питат: „Хайде, бе, кога ще има втори сезон?“

В 21 век до колко мислиш, че вестниците са толкова влиятелни?

Надяваме се да има повече такива вестници като нашият в сериала. Аз не знам дали в България има такъв вестник – чист за каузата, като нашият – но се надявам да има. Защо пък не? Нали доброто винаги трябва да побеждава.

Колко епизода беше “Четвърта власт”? За колко време се заснемат?

12 епизода. Започнахме декември и свършихме март месец снимките.  Декември целият, януари, февруари и март.

Как се случва целият процес на работа?

От сутрин до вечер.

А кога учите сценарият тогава?

Има време и за сценарии. Специално аз не съм имала всеки ден снимки. Аз имах време. Не знам другите колеги как ги учат. Тежко им е било на най-основните персонажи. Те имат и представления в театъра, имат и други неща. На тях им беше малко нанагорно. На мен лично не ми е било, защото време имах.

А теб ще те видим ли в театъра?

Засега не. Моята любов е киното.

Участваш и в българският филм „Още нещо за любовта“ с Калин Врачански.

Точно така. Режисьор на филма е Магдалена Ралчева. Много интелигентна и талантлива. Участва и Симеон Лютаков. Много хубав филм. Там се запознах с Калин. Аз играя една лекарка, любимата на Калин. Много си харесвам и тази роля. Малка роля, но пък ми беше много на сърце, а и с Калин е страшно удоволствие да се работи.

В какви филми участваш?

Предимно участвам в чужди продукции. Имала съм шанс да се срещна с много големи холивудски актьори и то тук на моя територия. На българска територия. С Крисчън Слейтър вече в 3 филма имам сцени. В един от тях играх жена му. С Морган Фрийман. С Жан Клов Ван Дам дъщеря ми игра негова дъщеря. А интересното е, че в един от първите ми филми, в които участвах, бях с Жан Клод Ван Дам. Тогава бях бременна с дъщеря ми и виж – след години тя играе с него. Аз му казах за това. След това на едно парти се засякохме с него. Виж, ако някой преди ми беше казвал с колко актьори ще се срещам и то ей така в приятелски атмосфери… на гости или в ресторант и ще си говорим ей така свободно… И са много готини всичките. Колкото по-големи звезди и имена са – за американските актьори говоря – толкова по-земни са.

Какъв човек е Крисчън Слейтър?

Крисчън е слънце. Този човек няма как да не го заобичаш. Страшно слънчев и много позитивен. В един от филмите, в които участваше, отидох да се видим, но не снимах с него. Мъжът ми е асистент-режисьор и той снимаше. Отидох с децата. Той си ги дръпна настрана, започнаха да си приказват с него все едно са си първи приятелчета. Мъжът ми е американец и децата ми говорят перфектно английски и нямаха проблеми с комуникацията. Аз ги гледам ей така отстрани и си викам: „Леле… Някога, ако някой ми беше казал, че ей така ще стоя и ще си говоря приятелски с Крисчън… Нямаше да повярвам.“

Каза, че мъжът ти е асистент-режисьор и е американец. Как се случва тази магия?

Тук в България. Дойде на работа и аз бях на вечеря с мои приятели. Бях с една от най-близките ми приятелки. Държа на това богатство приятелите си. Тя ми е и кума. Аз съм и на нея кума. Кръстница е на дъщеря ми. Казва се Ралица. Тя ми е и кръвна сестра.

Какво означава кръвна сестра?

Това беше по моя идея. Много исках да го направим, след като гледах един филм със Сандра Бълок и Никол Кидман. Те си бяха сестри по рождение, но искаха да бъдат и кръвни. Хареса ми идеята и казах: „Рали, това трябва и с теб да го направим.“ Ралица ни събра в тях всичките девойки. Запали свещи, загаси осветлението и пусна песента на Щурците „Кълна се“. И това всичко е заснето – имаме го. И решихме да не си режем вените, че е много драматично, ами с игла само да си ободем пръстчетата. Нас ни беше страх да ободем една друга и затова една наша приятелка се зае. И после си докоснахме пръстите. Така станахме кръвни сестри.

Някоя друга интересна история имате ли?

Да, имаме. Това се случва 2000 година. Тя също беше омъжена за американец. Той, виждайки каква близост имаме и какво сме една за друга, реши да ме изпрати като коледен подарък. Това всичко става много тайно от нея. Извади ми американска виза и заминах точно на Коледа. Няма как да го забравя. Това ми беше първото посещение в Америка. После вече с мъжа ми и децата и нашите и сестра ми по семейно започнахме да ходиме. Но тогава бях сама.

Беше много вълнуващо. Дойде мъжът и на летището, посрещна ме. Двамата бяхме толкова развълнувани, защото знаехме какво ще се случи, а тя изобщо си нямаше и на идея…

Той излиза от тях и и казва: „Отивам да ти взема подаръка.“ и тя го пита: „Ама какво е? Куче ли е?“ и той и казва: „Абе не мога да ти кажа, само ще ти кажа, че това отне време, докато стане.“ Тя изобщо си няма и идея за какво време става въпрос. И отидохме в къщата му. Тя беше там с дъщеря му. Той каза на дъщеря си: „Вържи и очите.“ Върза и очите и застана зад мен, за да и снима реакцията, когато и махмем превръзката от очите. Тази реакция е неповторима. Веднъж завинаги е. Неповторима. Имаме я заснета. Махна и превръзката и тя изпадна в шок. Абсолютен шок. Започна да реве, да се смее, да се задъхва. Изобщо не можеше и да включи какво се случва. Тази същата Нова Година той и подари гривна с диамант. Тя дори не знае къде е тази гривна. Някъде е затрита. Дали изобщо и обърна внимание на тази гривна? И така останах тогава на гости 1 месец. Ходихме в Лас Вегас, в Дисниленд…

Как е в Дисниленд?

Оооо уникално е. Приказно е, приказно е. Няма такова място. То и за големите е голяма атракция. А сега направиха и California Adventure – те са едно срещу друго. И двете са страхотни.

Кое е най-хубавото място в Америка, на което си била?

На мен най-много ми харесва Лагуна Бийч.

Една от твоите най-близки приятелки Криси е имала връзка над 8 години с големият Андрей Баташов. До колко познаваш Андрей и какви впечатления е оставил в теб?

На мен ми е направил изключително впечатление. Страхотен е. И знаеш ли, много се занимаваше със сина ми, който също е зодия Дева. Тогава с Андрей това си говорихме. Андрей нали беше зодия Дева. Тогава бях още бременна и се заприказвахме и ме попита кога ще раждам, аз му казах и той: „Момче Дева е най-готината зодия.“ И сега съм убедена в това. Страшно топъл, много се занимаваше с децата ми. И с двете си играеше. А Криси е ангел. Тя е моят ангел.

В повечето разговори все вмъкваш нещо за децата ти. Личи си, че те са голямата ти любов. Едното е на 9, а другото е на 11, а вече снимат филми.

Ама те снимат откакто се помнят. И с двамата съм снимала още докато съм била бременна. А с Летисия имам 2 филма бременна. А с Джорджи в деветият месец бременна снимах. Само ме бъзикаха да не родя до края на работният ден, че им трябвам бременна. (смях)

А после малкият беше на 2 години и половина, когато започна в театъра. Той играе в Музикалният театър. Аз имам огромна слабост към Музикалният театър. Изключителни професионалисти са там. Много талантливи хора. Аз съм меломанка, обожавам музиката. Там е толкова красиво…Голяма приказка. Та тогава ми се обади Мариана Арсенова и им трябваше 2 годишно момченце.

Имам много интересна и сладка случка. Той е на 2 и половина – отиваме в театъра по време на репетиция с количката, защото той е бебе и спеше още. Това следобеда се случва. Той тамън се събужда и идва време за неговата сцена. Събужда се сънен и го качваме на сцената при Мариана. Той познава Мариана, но другите не. За първи път се качва на сцена тогава. И изведнъж какво вижда. Вижда как някакъв човек вади нож и тръгва към Мариана. Може би трябваше преди това да му обясним, че това не е истински нож и че това са актьори. Но така се случи – стана много бързо – отидохме на репетицията и го качихме директно на сцената. И той вижда това – някакъв, който тръгва с нож към Мариана и първоначалната му реакция беше с едната ръчичка да я закрие, а другата я опъна напред и започна да казва: „Не, не, не!“. Миличкият! Изпадна в някакъв голям стрес. И режисьорът отдолу: „Мариана, това дете е гений!“. Разбираш ли? (смях) Без да сме го режисирали дори. И баща му тогава каза: „Ама той не играе. Просто попада в някаква такава ситуация. “ После вече го взе баща му, разходихме го из гримьорните, запознахме го с „лошият“. Те станаха големи приятели.

След това участваше в мюзикъла „Котки“, но тогава вече беше на 7 годинки. И в още един мюзикъл със сестра му: „Българи от ново време“.

Няма да забравя това… Когато имаше последно представление на „Котки“ аз му казах: „Да знаеш, че това ти е последното представление. Изживей си го. Наслади му се изцяло.“ И той с големите черни очички само ме погледна и каза: „Ама защо? Ама аз обичам този театър?“ с едни големи крокодилски сълзи в очите. Направо ми разби сърцето.

Летисия иначе е много музикална и има много участия от клуб „Танцувай с мен“. Тя танцува от детската градина. Танцува и пее. Мисля да я запиша в музикалното училище.

А, забравих да кажа най-важното – Летисия има много силна роля в сериала „Четвърта власт“ в трети епизод. Играе болното дете Радостина около, което се върти целият сюжет. Тя държа една реч в Общинският съвет. Много драматична сцена.Справи се много добре.

Успяваш ли да се справяш със семейните задължения, задълженията покрай децата и професионалните ангажименти?

На моменти е лудница, но да, успявам. Човек, като е организиран, има време за всичко. Като се разпилея малко, тогава не мога да си наместя нещата.

Нещо за мъжа ти да споменеш? Той тук ли живее, в Америка ли живее?

Разбира се, че тук. Нали сме семейство!

Говори ли български?

Не, той е в България, заради мен.

А как се оправя в България, като не знае български?

Той е много оправен и дори в арабският свят ще се оправи. Първо има много отворена душа. Обича да опознава новите неща. Страшно много се вълнува от нови неща. Когато е в някоя дадена държава са му интересни типичните обичаи за държавата. Снимал е на много места. На него не му е интересно да отиде в скъпото заведение, това всеки може….

Не съм сигурен, че всеки може…

Е, добре, де. Смисъл отиваш някъде и те водят в някакъв супер готин ресторант. Той обича да усети самата атмосфера. Иска да разбере как живеят хората.

Романтичен ли е?

Много, много. Няма да забравя една случка на един от рождените му дни. Затова имам слабост към божурите. Това беше първата ни година заедно. Бяхме в ресторант на негов рожден ден. И влезе една баба с огромни букети с божури. И аз реших да взема букет. На мъж цветя не се подаряват, ама ето… Знаеш ли колко красиви бяха? Затова и когато се омъжвах после и роклята ми беше такава… като божури. Взех ги тези цветя, сложихме ги във ваза и вечерта като се прибрахме той ми каза: „Забави се малко в банята.“ и като излязох от банята навсякъде беше запалил свещички и листата от божура ги беше накъсал върху леглото. Леглото беше изцяло пълно с листа от божура. Беше уникално и супер красиво.

Ей… как ми предложи брак… В ресторант беше. Той въобще не се притеснява. Абсолютно като по филмите стана. Както вечеряхме, падна на колене пред мене и ми каза: „My Bulgarian Princess, искаш ли да станеш моя жена?“ И целият ресторант започна да пляска. Аз се развълнувах, разплаках се… Велик момент.

А ревнив ли е?

Не беше ревнив, оказа се, че е лекичко последните няколко години. (смях)

Щастлива ли си?

Разбира се, че съм. Не ми ли личи? Винаги има защо човек да е щастлив. В живота има хубави и лоши неща. Ти избираш върху какво да се концентрираш. Не е като да си нямам проблеми и аз. Разбира се, че имам, но не искам да си фокусирам в тях вниманието и енергията. Това не означава, че бягам от отговорност или не си разрешавам проблемите. Като има проблем гледам веднага да го разреша. То е като рана – не се ли погрижиш в началото, докато е малка, нали разбираш после какво става? Не търпя такива неща. Хвърлям се, каквото и да ми коства. Разрешавам го. Но винаги има хубави неща. Аз гледам да обръщам внимание на тях.