Страхотни соленки със сирене и кашкавал

2
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

Тези соленки знам от преди повече от 20 години. Рецептата ми е от една колежка на майка ми и даже в тефтера ми са записани като соленки „Каменка“. Може би и затова помня точно от кого я имам, пък и през годините са правени десетки, да не кажа и стотици пъти.

Това са едни от най-сполучливите и вкусни соленки, които съм опитвала и правила. Рецептата е много лесна, тестото е приятно за месене и работа, резултатът е отличен. Тестото се меси с мая за хляб и тези соленки могат да се ползват както просто за хапване, парти и гости, така и за закуска, в случай, че се направят малко по-големи или пък си хапнете по-голямо количество. Повече няма да ги хваля. Направете си и се уверете сами.

Продукти: 2 яйца, 1 1/2 ч.ч мека свинска мас, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. настъргано сирене, 1 ч.ч настърган кашкавал, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 1/2 кубче мая за хляб, 1 с.л. сол, брашно

Приготвяне на вкусните соленки със сирене и кашкавал:

Размийте маята за хляб в малко топла водичка, колкото да стане на кашичка. В купа смесете яйцата, киселото мляко със содата, сиренето, кашкавала, размекнатата мас и солта. Прибавете и разтворената мая. Разбъркайте и започнете да добавяте брашно като продължавате да бъркате. Това се прави с лъжица – не се ползва миксер в никой етап от обработката на тестото.  Когато бъркането стане трудно, то започнете да месите докато получите меко тесто, което не лепи по ръцете. Тестото е много приятно за работа, понеже в него има доста мазнина и не лепи. Когато тестото е готово, оформете на топка, поставете в купа, покрийте с фолио и оставете на топло да втаса. Не е необходимо да втасва много, просто да се надигне. Тогава разделете тестото на 4 части. Всяка част разточете на кора с диаметър около 25-30 см и дебелина около 5 мм. Всяка кора нарежете на 16 триъгълника, като започвате от центъра на кръга – така, както се реже торта. Първо разрежете всеки кръг на 4, после всяка четвъртина на още 2 (получават се 8 триъгълника) и накрая всяка осмина на 2 (получават се 16 триъгълника). Всеки триъгълник завийте на на рулце от основата към върха (получава се кифличка). Наредете соленките в

много леко намазана с мазнина тава или върху хартия за печене на разстояние една от друга. Оставете да втасат леко за около 10 минути на топло място. Ако стаята е топла, това даже не е необходимо. Ако обаче е студено, то ги оставете 20 минути или пък ги сложете в леко затоплена фурна за 10 мин. По желание можете да намажете преди печене соленките с разбит жълтък, няколко капки олио и малко прясно мляко или само с жълтък. Можете без проблем да поръсите и с любими подправки или семена. Печете соленките в предварително загрята на 200 градуса фурна до порозовяване. Извадете и им се насладете. Ако знаете само колко са вкусни току що извадени! Ммммммм! Леко хрупкави отвън и мекички отвътре – направо разкош. И студени са много, много вкусни. Ако искате можете кръговете да разрежете на по-малко на брой парчета, за да получите по-големи соленки, които да поднесете направо за закуска. Разбира се нищо не пречи да им сложите и любима солена плънка, макар че те и така са достатъчно изкусителни и с богат вкус. Това е. Да ви е сладко!

Автор: Елена Иванова