Медът – не само вкусен, но и полезен

17
Добави коментар
dingo_was
dingo_was

Трите ключови предимства на меда са  следните –  увеличава енергията, подсилва имуннната система и е естествено лекарство за много заболявания. Плюсовете на меда са много повече от това, че ни се услажда щом го хапнем. От него можем да черпим въглехидратите, които осигуряват сила и правят тялото енергично. Медът е популярен с това, че  ефективно увеличава енергията в организма, както и издръжливостта.

Намалява умората в мускулите на атлетите. Естествената захар в него е ключова за  преборването на умората, натрупана след упражнения. В меда има глюкоза, която се поема  от тялото бързо и дава възможност за нарастване на енергията. Популярно е, че медът  поддържа кръвната захар на относително постоянни нива. За да усетите ползите от  меда, то ето и някои съвети как да го използвате най-правилно:

Преди  да тренирате хапнете лъжица мед, за да можете да изминете по-голямо разстояние.

При умора или ако нямате сили  сутринта, опитайте да се заредите с енергия чрез меда. Намажете го на препечена филийка или заместете захарта в чая си с него. Със сигурност ще се почувствате ободрени.

Ако децата чувстват затруднение да се справят с физически упражнения или със задачите, които им се поставят в училище, то им направете филийки с мед, за да се почувстват силни.

Едно от най-големите предимства на меда е, че засилва имунната система. Има антиоксидантни и антибактериални свойства, които помагат, за да работи по-добре храносмилателната система и да се преборят по-лесно болестите. Можете да започнете деня със следното нещо – преди закуска смесете мед и лимонов сок в чаша с топла вода и изпийте течността.

През годините медът е бил популярен като едно от натуралните лекарства за лекуване на много  заболявания, сред които и болки при артрит. Има и антисептични свойства, които  подпомагат да се прочистят ранички и да се избегнат инфекции. Медът се употребява и като натурално лекарство за първа помощ при рани, изгаряния и порязвания. Може да  поема влагата от въздуха и да забърза зарастването. Антибактериалните свойства на меда преборват инфекции и действат противовъзпалително.

Когато имате главоболие, след като сте изпили твърде много алкохол, хапнете мед, защото той е нежен към стомаха и съдържа микс от естествени захари, като фруктозата, която подпомага оксидацията от черния дроб и действа добре за изтрезняване. Използвайте за тази цел следната рецепта: 15 милилитра течен мед и 80 милилитра портокалов сок плюс 70 милилитра кисело мляко. Смесете ги.

Едно от популярните свойства на меда е и лекуването на възпалено гърло.  Заради своите противомикробни свойства медът не само успокоява възпаленото гърло, но може и да убие определени бактерии, които причиняват инфекцията. Певци също хапват от меда, за да успокоят гърлото си преди изява.

Многобройни са полезните свойства на меда. Познанието за тях е важно за всеки, защото може да съдейства за облекчаването на различни проблеми. Използвайте средствата  лечение, предоставени ни от природата.  Ще окажат положително въздействие върху  здравословното Ви състояние, без да Ви навредят  с химически съставки.

 

Последно обновена: Март 20, 2014