Готвенето при висока температура е вредно

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Препоръчителна е умерената консумация на хранителни продукти, приготвени на грил, печено пиле, чипс, пържени картофи.

Академията предупреди срещу т.нар. крайни продукти на напреднала гликация, които се получават при топлинна обработка на захари и протеини в отсъствие на вода. Според академията извършвани от трийсетина години изследвания върху крайни продукти на напреднала гликация са показали, че натрупването им в организма има вреден ефект и е свързано с риск от диабет, бъбречна недостатъчност и с ускорено стареене.

Резултатите от изследване, публикувани наскоро в Proceedings of the National Academy of Sciences, свързват крайните продукти на напреднала гликация с увеличен риск от деменции, включително от болестта на Алцхаймер. Затова ще е добре да разберем как се образуват крайните продукти на напреднала гликация и да ги избегнем. Тъй като вредният им ефект е непознат за широката публика, академията ще публикува някои препоръки на тази тема.

Според проф. Буланже е достатъчно продуктите да се готвят при ниска температура – по-малко от 120 градуса, и да се отдаде предпочитание на варенето, готвенето на пара или в микровълнова печка пред готвенето на грил и изпичането във фурна.