Мурсалският чай цери кашлица

15
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

България се слави с много чудеса, едно от които е мурсалският чай. Той е сред най-полезните билки, растящи в страната ни.

Мурсалският чай се приготвя от бяло, космато растение. То цъфти в жълто и обитава варовитите терени по високите планински райони на южна България. Тази билка е ендемит за Балканите.

Мурсалският чай носи много ползи на организма. На първо място винаги ще бъде способността му да цери кашлицата. Всъщност той се смята за най-добрата позната билка при кашлица.

Как да го приготвя?

Най-качествен е мурсалският чай на цели, светлозелени стръкове. 4-5 от тях се поставят в 1 л вода. Имайте предвид, че чаят е силен и за направата на три чая са необходими едва едно-две стръкчета.

Мурсалския чай се предлага и на пакетчета. Може да се комбинира с всякакви други билки.

Приготвения чай се пие сутрин и вечер. Това осигурява здраве и дълголетие, без грип и други болки.

На места мурсалският чай се нарича още „българската виагра”. Това му свойство още не е потвърдено. По света той е известен повече като „гръцки чай” и „гръцки планински чай”, тъй като гърците по-рано започнали да го култивират и изнасят.

Установено е, че в мурсалския чай се съдържат всички необходими на човешкия организъм елементи. В него се съдържат макроелементите калций, магнезий, калий и натрий, желязо, мед, цинк, кобалт и селен, а също и флавоноидни, фенилпропаноидни гликозиди, танини и още много други.

Чаят действа тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Понижава кръвното налягане и снижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт.

Неговата противомикробна и противовъзпалителна дейност действат благоприятно на храносмилането. Поради това се препоръчва при лечение на хронични гастрити, ентероколити и други чревни заболявания.

Всички чернодробни и бъбречни заболявания се влияят благоприятно от консумацията на мурсалския чай. Всъщност хора, които пият редовно от него, в по-голямата си част не страда от подобни проблеми през живота си.

Според японските учени, пиенето на мурсалски чай забавя стареенето.