Унищожават животни и гори заради палмовата мазнина

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

 

Може да не ви се вярва, но палмовата мазнина, която присъства вече в почти всички хранителни продукти, включително и в българското сирене е основната причина за унищожаването на орангутаните. Заради увеличеното търсенето на евтината мазнина, се унищожават милиони хектари гори на островите Суматра и Борнео, част от Малайзия и Индонезия, където живеят тези прекрасни и интелигентни същества.

 

 

На всичко отгоре палмовото олио се смята за една от най-вредните растителни мазнини, тъй като съдържа най-много наситени мазнини, които са причинители на сърдечни проблеми и висок холестерол. Маслото от палмите е толкова популярно и евтино, че се ползва във всичко включително червила, козметика и почистващи препарати. Ако обърнете внимание на етикета, може да видите, че то е дори и в най-популярните зърнени закуски.

 

Според експертите заради палмовите плантации тези уникални маймуни ще изчезнат от лицето на планетата до 25 години. През последните 20 години заради изсичане на горите в Суматра и Борнео, орангутаните са загубили 90% от своите местообитания.

 

 

Дъждовни гори с размер на 300 футболни игрища от биват изсичани на всеки час в Индонезия и Малайзия за да се направи място за отглеждане на още и още палмови плантации. Вследствие на това унищожение 50 000 орангутани са били избити или са умрели вследствие на разрушаването на околната им среда.

Много от работниците в плантациите смятат орангутаните за вредители и сами ги избиват.

Ако искате да помогнете може да подпишете петиция против унищожаването им от организацията Change.org : http://www.change.org/petitions/save-borneo-and-its-orangutans-for-god-s-sake