Местим часовника с един час напред – Лятното часово време

2
Добави коментар
Fame.bg
Fame.bg

Местим часовника с един час напред към лятното часово време

Лятното часово време се въвежда на 28 март в 03:00 ч. местно време.

Тогава часовниците се преместват с един час напред, съобщават от Българския институт по метрология.

Промяната е в изпълнение на постановление номер 94 на Министерския съвет от 13 март 1997 г., припомнят от института. Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище. Лятното часово време е най-често използвано в районите с умерен климат поради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част от денонощието в зависимост от сезона от годината.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

От 1979 година до 1996 година включително лятното време започва от 0 часа на последната неделя на март (или първата неделя на април) и продължава до 0 часа на последната неделя на септември (или първата неделя на октомври).

През 1997 и 1998 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 3 часа на последната неделя на октомври. Страни, използващи ЛЧВ Страни, използвали ЛЧВ в миналото Страни, никога не използвали ЛЧВ.

От 1999 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад – т.е. до 3 часа астрономическо време.