Защо пожълтяват градинските туи

15
Добави коментар
hobby-bg.info
hobby-bg.info

Градинарство

Туята (Thuja) е растение от род иглолистни дървета, семейство Кипарисови. Тя е вечнозелен храст, рядко дърво. Максимална височина е 60 метра, с диаметър на ствола до 6 метра. Въпреки това, в повечето случаи туята е декоративен храст, който расте няколко пъти по-ниско. Листата на младите растения са игличести и меки.

Най-често туите се използват за озеленяване на градини, паркове и дворове. Те се отглеждат на открито и се развиват добре дори и в силно замърсени градове.

В дървото се съдържат много етерични масла с приятен мирис, които се добиват чрез дестилация на листата, които съдържат много различни вещества като смола, танини, цедрол, туйон и др.

Причини за пожълтяването на туите.

Както вече споменахме, този храст е много популярен сред градинарите и обикновените хора, които предпочитат туите както за по-красива гледка, така и за засаждане покрай огради, вместо жив плет. За съжаление, много често хората са изправени пред проблем, когато растението започне да пожълтява.

Ето възможните причини.

Опитните градинари казват, че най-честата причина за пожълтяване и опадане на листата е неправилното засаждане на храста, ако, например, е била оголена кореновата шийка.

Друга причина е липсата на грижи. Веднага след засаждането туята трябва да се полее, да се напръскат игличките с вода, а почвата около нея да се мулчира. Не трябва да се забравя, че прекомерното поливане също не води до нищо добро – кореновата система на храста може просто да умре.

Доста често причините за пожълтяване могат да бъде гъбични заболявания, характерни за този вид растения. За да се отървете от тях, трябва да се проведе обработка, на два пъти с разлика от десет дни.

Също така не забравяйте, че в определен момент храстите могат да променят цвета си. Ако гледате туята от определен ъгъл, е възможно да изглежда сякаш е умряла, а в действителност просто да е потъмняла като вид защита при застудяване. Също така туята не трябва да се подхранва преди зимата, тъй като тогава израстват издънките. Ако започнете подхранване тогава, те просто ще умрат в студа.

1. Цереус перувианус, Перуански кактус (Cereus peruvianus)

Перуанският кактус е дълъг,&nbspповече

Тази пролет холандският фестивал на цветята „Bloemencorso“ ще се проведе от 30 април до 04 май&nbspповече

Хоя бела или восъчното цвете е предпочитано увивно растение за градини или&nbspповече