Как да отглеждаме декоративно порче – Съвети за домашните любимци – Еврозоовет – начин на хранене, отглеждане и грижи за дом….

10
Добави коментар
VirtualOffice
VirtualOffice

Как да отглеждаме декоративно порче

Какво е FERRET ?

FERRET в превод на Български не означава пор, макар че ние ги наричаме така. Те са отделен, доместициран животински вид, развъждан с цел отглеждане в домашни условия.

Ferret идва от латинската дума „furonem“ – крадец, което е доста добре избрано име имайки предвид природата на тези животни да взимат каквото им попадне и да го крият. Те са от едно и също семейство (Mustelidae) като хермелина, невестулка, белка, скунк, видра, язовец и др. Не са гризачи, а хищници.

Тяхното опитомяване е започнало още преди 2000 години, използвали са се за лов на зайци, а по-късно и за домашни любимци с цел забавление. Фретките са нещо средно между котката и кучето. По характер и държание се доближават до кучето, но по хранене и хигиенни навици до котките.

Умни и бързо схващащи животни, могат лесно да научат правилата на къщата. Е, не всички правила и не веднага, но с търпение могат да се научат даже да носят пръчка.

През повечето време на деня спят, ако не ги закачат разбира се, но обърнете ли им внимание са готови за игра и забавления. Отглеждат се в клетка, която трябва да е просторна, тъй като вашият нов приятел трябва да има достатъчно място за вода, храна, тоалетна и място за спане и игра. Клетката е необходимост, защото докато ви няма в къщи фретката трябва да е защитена от падане, наранявания, електричество и тесни пространства, в които може да влезе, да се заклещи и да се задуши.

Диетата им се състои от протеини. Хранят се само с месо, тъй като са хищници, а и храносмилателната им система е доста деликатна и не може да преработва сурови или готвени зеленчуци. Тези животинки имат слабост към сладките неща сладолед, шоколад, но трябва да ги избягват защото, както за всички животни, така и за тях те са вредни.

Какво ви е необходимо за да отглеждате фретка?

Най-важното е да сте сигурни, че те са подходящия любимец за вас и вашето семейство!

Наистина тези животинки не са за всеки. Изискват определени грижи и внимание. Трябва да сте сигурни, че ще можете да отделяте достатъчно време за игра с тях извън „къщата“ им, да се занимавате с обучението им. Те са игриви и палави и не стоят на едно място, така че ако искате да гушкате любимеца си по-добре се ориентирайте към котка или куче. Имат склонност да хапят на игра, когато са малки, но иначе не са агресивни повече от което и да е застрашено по някакъв начин домашно животно.

Тяхното любопитство ги прави безстрашни, но може да ги забърка в какви ли не опасни за тях ситуации. Трябва да се наблюдават от близо, за да не се наранят или да не направят някоя беля. Тъй като живеят в дупки, склонността им да се провират през тесни пространства може да им навлече неприятности, за това преди да си вземете такова животинче трябва да обезопасите дома си или първоначално стаята, в която то ще си играе.

Също така домашните растения трябва да се отстранят или да се вдигнат на недостъпно място, защото ще пострадат от изравяне или ще бъдат погълнати, а това не е добре за вашата фретка, тъй като някои от декоративните растения са отровни.

Трябва да предвидите средства за клетка, гранули за тоалетна, храна, витамини и ветеринарни грижи

Дали миришат?

Всички задават този въпрос, да си призная представях си, че няма да мога да се доближа до него, но не е точно така. Да има специфична миризма, не е на котка, нито на куче. Може да им се направи операция за премахване на жлезата, изпускаща миризма, но все пак те са животни и не може да миришат на цветя. Кастрацията при мъжките е желателна, заради миризмата и агресивността по време на размножителния период, но при женските е задължителна и животоспасяваща. При достигане на полова зрялост (около 6 месеца) на женската, ако не се заплоди, се получава хормонален дисбаланс, който води до болест с лош край.