6-дневно екскурзионно летуване „Най-доброто от Рила планина“

1
Добави коментар
dkoleshev
dkoleshev

6-дневно екскурзионно летуване „Най-доброто от Рила планина“
Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров. Най-високата й точка е връх Мусала (2925 м). В Европа Рила се нарежда на 6 място по височина след Кавказ, Алпите, Сиера Невада, Пиренеите и Етна. От кристално чистите езера, които са изпъстрили планината, извират едни от най-големите и пълноводни български реки – Искър, Марица и Места. Тук се намира и най-големият национален парк в България. По време на тази програмата ще видите някои от най-интересните и диви места в Рила – водопада Скакавица, Седемте рилски езера, Мальовишкия дял, връх Мусала и Трионите.

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Седемте Рилски езера

Цени На човек при минимум 5 участника – 150 лв.

Максималния размер на групата е 8 души.

Цената включва
– Планински водач;

– Резервации за нощувките и храната по хижите. Цената не включва
– Транспорт;

– Храна;

– 1 нощувка в хижа Рилски езера;

– 1 нощувка в хижа Иван Вазов;

– 1 нощувка в хижа Мальовица;

– 1 нощувка в УЦ Мальовица;

– 1 нощувка в заслон Еверест;

– Билети за лифт от Боровец до Ястребец и обратно;

– Планинска здравна застраховка. Програма
1 ден: Скакавица и Връх Харамията (2465 м) – 6/7 часа

Рано сутринта ще отпътуваме за курорта Паничище. Около час и половина след като напуснем София ще стигнем до хижа Зелени Преслап. От тук ще започне нашият преход. През красива елхова гора и постепенно набиране на височина ще достигнем най-старата хижа в България – Скакавица. Само на 30 минути от хижата се намира един от най-красивият и висок водопад в Рила планина. Района се намира в резерват и е заобиколен от вековни гори от бяла мура.

От водопад Скакавица ще продължим изкачването, за да излезем на Сухия рид и след това до хижа Рилски езера. След кратка почивка и обяд в хижата ще продължим към старата хижа Седемте езера, от където ще предприемем изкачване на емблематичния за района връх – Харамията (Хайдута).

От запад Харамията се вижда като впечатляваща пирамида с отсечени склонове и назъбени ръбове. Западната стена на върха се спуска чак до езерото Близнака и е достъпна само за опитни алпинисти. Ние ще се качим на върха по неговите полегати източни склонове. От неговата най-висока точка се открива неповторима панорамна гледка към повечето Седемте Рилски езера, към Витоша планина и назъбеният Мальовишки дял на Рила, където ще бъдем през следващите няколко дни.

Вечеря и нощувка в хижа Рилски езера.

2 ден: Седемте Рилски езера (2696 м) – 4/5 часа

След като се наспим и закусим ще продължим по пътеката към хижа Иван Вазов като преди това ще направим пълна обиколка на Седемте Рилски езера.

Седемте рилски езера са безспорно една от най-впечатляващите природни забележителности на Балканския полуостров. Едно приказно място, което си заслужава да се види. Те са разположени стъпаловидно в голям циркус, обграден от няколко красиви и панорамни върха – Сухи чал, Отовишки връх и Харамията. Всяко едно от езерата има собствено име, в зависимост от формата и особеностите си. Най-високо разположеното езеро е Сълзата. То е наречено така заради кристално чистите си води и се намира на 2535 м надморска височина.

Всяка година на 19 август тук се събира Бялото братство, за да чества своята нова година. Те отбелязват празника, като се събират близо до езерото Бъбрека и изпълняват своите ритуални танци, подредени в концентрични кръгове, наречени паневритми. За дъновистите Рила е свещена планина, затова хиляди от тях се събират всяка година, за да посрещнат изгрева на слънцето.

След като стигнем до последното и най-високо езеро Сълзата и се насладим на приказната гледка, която се открива от тук, ще изкачим Отовишки връх, който е висок 2696 метра. От него ще се спуснем до хижа Иван Вазов (2300 м), където ще си починем и пренощуваме.

3 ден: Връх Мальовица (2730 м) – 5/6 часа

Днес ще тръгнем в източна посока към най-красивата, дива и алпийска част на Рила планина. След като достигнем седловината Раздела ще изкачим Вазов връх (2670 м). На изток от Вазов връх се намира един от най-живописните циркуси в планината – този на Урдините езера. От него ще слезем до седловината Топилата и от там по широко и разлято било ще започнем изкачването на Додов връх (2661 м.) Слизането ще направим по неговият стръмен и остър източен гребен. След като заобиколим или изкачим върховете Малък и Голям Мраморец, ще се насочим към връх Мальовица. За да изкачим Мальовица (2730 м) трябва да се отклоним за кратко встрани от главното било. На върха ще направим по-дълга почивка и ще се полюбуваме на гледката към красивите алпийските върхове и Еленино езеро.

От връх Мальовица ще започнем слизане към Мальовишката долина като първо ще минем покрай красивото, високопланинско Еленино езеро. От там ще продължим надолу за да достигнем хижа Мальовица, където ще пренощуваме.

4 ден: Връх Ловница и Купените (2695 м) – 6/8 часа

През този ден ще направим една много красива обиколка на алпийската част на района, като ще изкачим няколко по технични върха, но благодарение на това ще можем да видим някои от най-дивите места в Рила планина.

Първоначално ще се изкачим малко по пътя, по който слязохме на предният ден, но след това ще се отбием в югоизточна посока по една тясна пътечка, която след около час и половина ще ни отведе до малкия алпийски заслон Гранитна вода. След като направим почивка и се полюбуваме на страховитите зъбери, които ни обграждат ще продължим към седловината Злия прелез. От тук ще ни се открие още една незабравима гледка, към най-трудните скални игли в България – Дяволските игли.

Следва изкачване на връх Ловница (2695 м) и поредица от слизания и качвания, за да преминем острото алпийско било и за да изкачим последователно Голям, Среден и Малък Купен. От последният връх ще слезем до Страшното езеро и едноименният заслон.

След добра почивка ще продължим надолу през долината покрай хижа Мальовица до УЦ Мальовица, където ще преспим.

5 ден: Заслон Еверест (2709 м) – 4/5 часа

Днес ще хванем сутрешният микробус за Самоков и от там ще се качим до Боровец. След това ще се качим на лифта, с който ще стигнем до връх Ястребец. От тук по равна и широка пътека ще походим до хижа Мусала. От нея ще продължим изкачването до Мусаленския циркус , който е образуван от най-високите върхове в планината – Иречек, Малка Мусала, Мусала и Алеко. В циркуса са разхвърляни красивите Мусаленски езера, а до най-високото Ледено езеро се намира едноименният заслон, в който ще преспим.

6 ден: Връх Мусала (2925 м) и Трионите – 6/8 часа

Рано сутринта ще продължим към връх Мусала по неговият североизточен ръб.

Връх Мусала (2925 м) е най-високият връх на Балканския полуостров. На върха е построена първата високопланинска метеорологична станция в страната. От Мусала се открива необятна гледка във всички посоки и като на длан се очертават всички върхова в Рила планина. На юг се вижда Пирин планина, на север – Витоша и Стара планина, а на изток – Родопите.

От върха ще продължим по алпийския траверс като първо ще преминем по назъбеният гребен Трионите, а след това последователно ще изкачим върховете Малка Мусала и Иречек. Ако групата се чувства добре и имаме достатъчно време ще продължим по разлятото било към Сфикса и след това към връх Дено.

От последният ще слезем надолу към долината на хижа Мусала и от там ще продължим към лифта, за да слезем в Боровец.

Най-добри месеци за провеждане
От средата на юни до края на септември