125 години от рождението на Чарли Чаплин

2
Добави коментар
vestitel
vestitel

„Когато започнах да обичам себе си, престанах да ограбвам собственото си време и да правя грандиозни проекти за бъдещето. Днес правя само това, което ми носи щастие и радост, това, което обичам да правя и носи на сърцето ми приятни усещания. Правя това по собствен начин и в собствен ритъм. Днес наричам това “простота”. – Това е част от речта на Чарли Чаплин, която той произнася на своя 70-годишен юбилей. 

Роден е на 16 април 1889 година, в Лондон, Англия в артистично семейство. Баща му е алкохолик и след като напуска семейството си, майката на Чарли изпада в нервна криза и от там нататък често е на лечение в психиатрични клиники. Сър Чарлс Спенсър Чаплин е името, под което  намерите големият Човек в интернет и на официалния му сайт, но истината е, че никой не знае точното истинско име на великия актьор.

Детството на малкия Чарли и брат му Сид, е бедно и минава почти изцяло на улицата и в различни приюти за изоставени деца. Годините на мизерия оставят голям отпечатък не само върху човека Чаплин, но най-вече върху твореца и бъдещите му творби.

Талантът е огромна част от същността на Чарли и е едва на 16, когато започва да работи в мюзикхол. Две години по-късно, когато е  18-годишен,  става част от известната водевилна трупа на Карно. През 1913 година трупата е на турне в Америка, където играта на младежа е забелязана от известния продуцент Мак Сенет, който предлага на Чаплин договор, според който актьорът трябва да се снима в късометражни филми на „Кийстоун Филмс“. Заплатата, под която бъдещата звезда се подписва е едва 150 долара на седмица.

Следват участия в няколко късометражни филма и популярността му главоломно расте, заплащането – също. За участието си в 8 филма, в рамките само на една година, актьорът спечелва един милион долара.

Така за участието си в 8 филма той заработил 1 милион долара за една година. Изграденият от него образ на „Малкия човек “ е толкова впечатляващ, че през 1919 година, Чарли Чаплин, заедно с Мери Пикфорд, Дъглас Фербенкс и Дейвид Грифит, решава да основе собствено филмово студио «United Artists» .

 И макар немите му филми, част от които са „Скитникът“, „Пилигрим“, „Хлапето“‘, „Треска за злато“, да са безспорен хит и да носят приходи, слава и популярност, през 1940 година големият режисьор решава да се подчини на новите технологии и създава първия си звуков филм – „Великият диктатор“. Заради този филм, Чаплин е бил смятан на Стария континент за човек с подчертано леви убеждения, защото в него има откровен призив в Европа да бъде открит втори фронт втори фронт, който да помогне на Съветския съюз във войната срещу нацистка Германия.

През 1947 година по екраните излиза кинолентата “ Мосю Верду“, която консерваторите и цензурата разбиват на пух и прах поради мрачния й характер и прогресивните идеи.

Прожекциите на филма са бойкотирани, а в някои градове са въобще забранени и в крайна сметка разпространението на филма е спряно. През 1952 год. Чаплин обявява, че заминава в „дълъг отпуск“, и напуска Съединените щати. .Заселва се в Швейцария и се обявява за „гражданин на света“. В САЩ Чаплин се връща един единствен път, през 1972 год., за церемонията по връчването на награда „Оскар“.

Освен като гениален творец, молкият англичанин е бил известен като много чаровен мъж, чието обаяние е завладяло не една дама. „Интимните отношения – това е най-тънкото изкуство и и за да имаш успехи в него, трябва постоянно и неуморно да се усъвършенстваш.“- казва самия той и на дело прилага този си принцип. Бил е женен четири пъти и има 11 деца. При връзката му с последната му съпруга – младата Уна О’Нил, пресата го нарича развратник и поставя под съмнение неговата моралност, което се явява и като една от причините семейството да се пресели в Швейцария.
Приписвани са му афери и с Клер Шеридан, братовчедка на Уинстън Чърчил, актрисите Мейбъл Норманд, Една Първайънсд, Пола Негри и Марион Дейвис, а също и Пеги Хопкинс Джойс, която става една от най-богатите жени в света . Чарли Чаплин умира на 25 декември, навръх Коледата на 1977г.

Какъвто и да е бил животът на знаменития актьор, каквото и да е истинското му име, неизменен  и известен факт е, че той остава един от най-великите и недостижими режисьори и актьори на всички времена. И сега, 125 години по-късно, век и четвърт, посланията му, общочовешките му мъдри мисли, звучат актуално и ни се иска наистина да следваме неговото верую, че смехът може да промени света към добро.

Сентенции от Чаплин

Който никога не е бил дете, никога няма да бъде и възрастен.

Няма нищо по-лесно от това да описваш спомени, които отдавна са ти излетели от главата. 

На най-важните житейски кръстопътища няма никакви пътни знаци.

Жените нямат недостатъци, те имат особености.

Една жена може да направи милионер всеки мъж — милиардер.

Броят на глупостите, извършени по волята на разума са много повече, отколкото тези, които са извършени от чиста глупост.

Аз вярвам, че могъществото на смеха и сълзите може да стане противодействие на ненавистта и страха.

Знанието ни направи цинични, уменията – груби и жестоки. Мислим много, а чувстваме малко. Имаме нужда от повече човечност, от повече доброта – блага и умения си имаме достатъчно. Без тези качества животът би бил жесток, а ние – изгубени. (Из „Великият Диктатор“)