Астрономи заснеха красив космически „диамантен пръстен“ (ВИДЕО)

17
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Астрономи заснеха красив космически „диамантен пръстен“ (ВИДЕО) 11.04.2014Публикувано в: Астрономия

Астрономи от Европейската южна обсерватория заснеха красив космически „диамантен пръстен“.

Красивият „диамантен пръстен“. Снимка: ESO

Феноменът е резултат от подравняването на една линия, от гледна точка на Земята, на сферична планетарна мъглявина и по-близка до нас звезда.

Планетарните мъглявини се образуват, когато звезди подобни на Слънцето, навлизат в последната фаза от живота си. Тогава те изхвърлят външните си слоеве и създават красиви „ореоли“ от газ, както е и в случая. Името им е своебразна грешка, защото е дадено в момент, когато астрономите са смятали, че от тези мъглявини се образуват планети.

Мъглявината в „диамантения пръстен“ се намира на 2500 светлинни години от нас и се казва Абел 33. Тя е необичайна, защото – поне от наша гледна точка – изглежда изключително кръгла. Обикновено космическите обекти от този тип са с много неправилна форма. 

Звездата, която образува блестящата искрица на пръстена, е известна като HD 83535. Тя е по-близо до Земята, но случайното съвпадение в подравняването създава илюзията, че е в обща система с мъглявината.

Можете да попътувате в космоса на мъглявината в следващото видео – музиката е на Джо Сатриани, а песента се казва „Има ли любов в космоса?“

(Източник: ESO)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!