Бойко Борисов има два мозъка

25
Добави коментар
m.guteva
m.guteva

Добре е, че бъдещият премиер не желае да пада и сянка на съмнение върху новия му кабинет. Но още по-добре ще е, ако започне да действа предсказуемо и логично

Премиерът Борисов – човекът, чиито сълзи лекуват рак и може да разцепи атома с голи ръце, очевидно има и два мозъка. Не мислете, че това е подигравка. Преди него имаше доста политици, които управляваха държавата, а нямаха и половин мозък.

За съжаление, двата мозъка на Бойко още не действат синхронно и менталната дейност на Генерала често прилича на неравноделен такт.

По-първият акъл на Бойко го кара да номинира малчугана Тодор Йосифов-Маниака за депутат и младата Десислава Танева за министър на земеделието. Следват снимки с бургаския рапър и заявление на Борисов пред земеделци: „Деси ще ви е министър“.

След няколко дни обаче се задейства вторият акъл на министър-председателя ни и въпросните герои вече са разжалвани и разкарани. Маниака се изпарява от хоризонта. Става ясно, че „Деси ще е шеф на комисията“. В историята остават само няколко вестникарски портрета за необятното творчество на рапъра гларус и за обувките на неслучилата се аграрна министърка.

Ясно е защо Бойко действа така. Очевидно е, че той се опитва

да пресече в зародиш всички съмнения

около хората си – съмнения за конфликт на интереси, за уронване престижа и на партията, и на НС, и на МС. Със сигурност Борисов ще действа така и при всякакви съмнения за корупция – ще гони надалеч заподозрените. Докато политиците от калъпа се ослушваха като гърмени зайци при подобни казуси, Бойко действа бързо и категорично и това със сигурност се харесва на електората.

Но тези действия са твърде, твърде първосигнални. Те не са строго принципни, показват слабост и склонност към поддаване на манипулация и в крайна сметка вместо дивиденти Борисов може да търпи страшно много загуби заради разнопосочните си решения.

Ако тръгне да маха всеки, за когото се появяват съмнения, Борисов със сигурност

трябва да почне уволненията от себе си

Бойко едва ли би спорил за това, че е една от най-одумваните политически личности у нас. До миналата седмица по-голяма част от обществото не знаеше коя е Деси от Сливен и става ли тя за министър, нямаше идея и за гангстерския рап, но пък със сигурност знаеше за цивилното и политическото творчество на Генерала. Сенки на съмнение върху него – колкото искаш.

Бойко трябва да е наясно, че безгрешни хора няма. За всеки управленец би могло да се намери нещо… Ако продължава да действа така, както действа сега – Борисов лесно може да бъде манипулиран. Утре оня шаман Гамизов може да се изкаже кофти за някой друг и Борисов какво ще прави – ще го разкара ли? Тепърва предстоят назначения на зам.-министри, членове на политически кабинети, областни управители, шефове на структури – колко от тях ще бъдат назначени утре и махнати вдругиден?

Друг явно неизвестен постулат за премиера ни е, че всеки е невинен до доказване на противното. Не е ли по-редно да се съди за един човек по работата му, а не по това с кого е пил кафето си преди 10 години.

Друг неизвестен факт е кой мозък на Борисов – първият или вторият, мисли по-правилно. Дали този, който го е накарал да вкара в парламента някакви личности, или пък този, който го кара да разкара от постовете същите тези личности. Борисов е бил съвсем наясно кой е Маниака и какво работи Танева още когато ги е номинирал за депутати, нали?

Непоследователността на Борисов

съвсем естествено се прелива и върху подопечните му депутати. Вижте какво стана около опита да се ограничи парламентарното номадство. Новото мнозинство първо реши, че тази порочна практика трябва да се забрани. В комисията, която изготвя новия парламентарен правилник, обаче представителите на ГЕРБ гласуваха против тази идея. Бяха изложени един куп конституционни пречки срещу ограничаването на правото на депутатите да сменят политическите си пристрастия. Накрая обаче в пленарна зала тези хора все пак решиха, че един депутат, който е напуснал своята ПГ, няма право да влиза в друга група.

Има един друг факт, който е още по-притеснителен. Проследете каква е съдбата на хората, които Борисов разкарва от постовете. Маниака беше изхвърлен от парламента, но сега се готви да влезе в изпълнителната власт – той вероятно ще бъде кадър на новото спортно министерство. В парламента не може да вика „Шибани куки и шибани сделки…“, но в някакво министерство – може…

Десислава Танева бе отрязана от министерското кресло, но сега тя ще стане шеф на земеделската комисия в парламента. Като тегнат съмнения върху нея в качеството й на министър, няма ли да тегнат и в качеството й на парламентарен началник?

Тази седмица мнозинството от ГЕРБ бе приветствано за решението си

да въведе лустрация за депутатите,

които са били служители на ДС. Те вече не могат да бъдат шефове на НС, ръководители на комисии и на делегации в чужбина. В интерес на истината групата на ГЕРБ бе „против“ ограничителните текстове, но в стил „Бойко“ рязко смени мнението си в последния момент. А ден след като властта прие принципите на лустрацията, Бойко Борисов назначи агент „Кардам“, „Тервел“ и „Телериг“ за министър без портфейл! Странна логика – от една страна, забраняваме на ДС политиците да водят делегации в чужбина, но специално на Божидар Димитров даваме правото да ни представлява пред българите в чужбина. Борисов неведнъж е казвал, че отговаря лично за Димитров, няма нищо лошо в твърдението, че в ДС са работили и качествени хора, но да твърдиш, че Димитров е уникат, а всички останали не стават за нищо, е, меко казано, непочтено.

Правителството на Бойко Борисов стартира в понеделник и засега дните му са безоблачни. Пред Генерала има много време, в което да реализира управленските си намерения. Но време за избистряне на принципите няма. Борисов или ще действа логично и предсказуемо, или ще изглежда като някой, на когото ужасно му личи, че не знае с какво се е захванал.

Снимка: Архив „Сега“Като премиер Бойко Борисов ще трябва 7 пъти да премисля преди да действа.

 Маниака депутатства няколко часа. Първо беше добра идея в главата на Борисов, после стана кофти материал…