С Грижа за Килима У Дома: Как да го почистим?

2
Добави коментар
Mr-Clean.bg
Mr-Clean.bg

С Грижа за Килима У Дома: Как да го почистим?

4 votes, 5.00 avg. rating (100% score)

Основен и много важен аксесоар в дома е килимът. Има килими от най-различни материи и най-различни багри. Всички ние си избираме килим, разбира се според аранжировката на дома ни. Прибираме се в къщи, поставяме го на определеното местенце и … той си пасва идеално. Добре, до тук всичко е добре, даже смея да кажа повече от добре. Но идва моментът, когато килимът вече не е толкова бляскав, липсват ярките шарки и някакси доста се е замърсил.

Как най-лесно да почистим килима?

Когато не живееш в големия индустриален град, нещата са малко по-положителни и по-лесни. Ако не в самия град, то поне в радиус от 20 км има тепавица или се промъква река. Да кажем, че за сметка пък на това в големите градове има достатъчно много автомивки, където спокойно могат да ни почистят килима…но трябва да чистим килимите си единствено и само през лятото, за да могат да изсъхнат. А това реално ни ограничава доста. През останалата част на годината може да се доверим на неизменимите трикове за почистване на килими на нашите баби и прабаби.

Как да изперем килима?

Ако вън е зима и има дебел пухкав сняг, колкото и налудничаво да звучи това е перфектана възможност да изперем килима. Много стар и изпитан метод е натъркването на килима със сняг. Колкото и да е странно ефекта е уникален. След като „изперте” килима си със сняг, няма да го познаете. Само искам да подчертая, че килима се поставя от към лицевата част и то в дебел сняг. След това внимателно го изчетквате.

Все пак, ако не ви се излиза в снежното време имам и други ефикасни предложения. Едно от тях да си направите санунен разтвор и заедно с помощта на гъба да почистите килима. А за да станат още по-ярки шарките на килима, напоете гъбата с денатуриран или етилов спирт. Ефекта ще уникален, може и килима да затанцува.

Също така се получава доста добър ефект, когато в един литър топла вода се разтвори чаена лъжичка настърган сапун или перилен препарат за вълни и малко терпентин. Освен това, много добро почистване също се постига и със сода бикорбонат. Защо? Содата бикарбонат е неутрален и мек абразив, който има свойството да почиства всякакъв вид повърхности без да ги надрасква.А и за наша радост не включва никаква физическа натовареност. Единственото нещо, което се изисква от нас е просто да разпръснем содата равномерно по повърхността по килима.

Оставяме я да постои за една нощ, а може и денонощие. След това внимателно почистете с прахосмукачката. Ефектът е главозамайващ, а и в бонус се отървавате от наслоената миризма. А ако искате домът ви да ухае на пролет, просто добавете няколко капки етерично масло.

Нека да добавим и оцета към списъка на почистващите препарати. Разтвор 50:50 хладка вода и оцет в комбинация за подсилване със сода за хляб и с помощта на мека четка и килима ще стане отново нов.

Отностно килимите, които са с петна по тях, вече трябва да се прибегне до пране. Първо килимът се накисва във вода с амоняк като съотношението е към 1л. вода на 1 супена лъжица амоняк. След което се търка с мека четка и сапунен разтвор. Килимът се плакне обилно няколко пъти като към последната вода се добавя и малко оцет.

Единственото нещо, което трябва да ви предупредя е, че не е препоръчително вълнените килими да се почистват с влажна кърпа или с четка, защото така влакната се степват, основата на килима изгнива и килимът започва да се скубе.

Всеки един от нас, на който му се е налагало да почисти килим знае колко трудна и не лека задача е. Както всяко едно нещо в дома има нужда от почистване и ежедневни грижи, така и килимът има нужда от вашето внимание. Килимът трябва да бъде почистван минимум два пъти в годината основно и поне веднъж в седмично да бъде обгрижван.

За автора: Здравейте от мен, Цветелина Богданова. Време е отново да се захванем с почистването на дома. Със затоплянето на времето идва и ред за прането или основното почистване на килимите у дома. Надявам се съветите, които събрах да са ви от полза. Чао от мен!