Глухарче за здраве през пролетта

18
Добави коментар
vestitel
vestitel

Всеки от нас се е разхождал из поляна пълна с глухарчета. Дори помня, когато бяхме деца, вярвахме, че ако духнем крехкия ореол на глухарчето и си пожелаем нещо, то ще се сбъдне Но колко от нас знаят, че това наглед обикновено растение има необикновени свойства.  То извежда от организма натрупаните през зимата токсини и отрови и спомага функцията на черния дроб и жлъчката.

Наименованието му има старогръцки произход и означава „възпаление на окото“, защото предците ни са го използвали за лечение на подобен проблем, а някои народи го познават като цветето на жреците.  Листата на глухарчето са с остри връхчета, през ранната пролет цветът му е яркожълт, поради което се нарича и жълтурче, а на вкус листата наподобяват много рукола. Вкусът е тръпчив и дори леко лютив.Именно в тези горчиви съставки се крият онези полезни химически вещества, които спомагат прочистването на организма. Освен като прочистващо средство, листата му се използват срещу кашлица, за регулиране на кръвното налягате, при подагра, ревматоидни и артрозни заболявания, екземи и запек. Жълтото цвете бори анемията и балансира холестерола в кръвта.  

Как се консумира?

От листата, добре измити, се прави салата, като може да се добави настърган морков, овкусява се с лимон и зехтин. От корените се прави запарка за чай, като лекарите препоръчват хора, които имат стомашни проблеми или язви, да го приемат след хранене, тъй като  един от ефектите на растението е да усилва действието на задстомашната жлеза и да възбужда апетита. Всичко това обаче спомага за по-пълноценно усвояване на хранителните вещества, засилване на метаболизма и намаляването на излишните килограми.

Едно от най-хубавите неща на глухарчето е, че не се налага да го търсим по магазините, просто трябва да си наберем на поляната.

♦ Материалът е изпратен по инициативата Стани Четен автор и няма експертен характер