Екокатастрофа! Река Струма побеля и позеленя! Доброволци спасяват умиращата риба!

14
Добави коментар
informiran365
informiran365

Страховита гледка стресна жителите на кв. Изток в Перник. Жители , които се намирали в близките блокове около р.Струма останали направо потресени от гледката , след като видели как водата на реката се е сдобила с цвят на мляко и била абсолютно цялата в пяна. Перничани веднага сигнализирали в „Гражданска защита” и РИОСВ , след което доброволци се притекли на помощ на измиращата риба в реката.

Живущите около реката усетили силна задушлива миризма, която се носила от реката. Тя ,пък, вече била придобила странене

Advertisement:

Advertisement:

зелен цвят, а по повърхността имало бяла пяна. Хората, които видели състоянието на реката веднага се притекли на помощ на умиращата риба в реката и започнали да я вадят с мрежи и да я поставят в кофи, бидони, легени и прочие, само и само мрените да оживеят. След това пуснали 20-30 сантиметровите рибки в другата река , която се намира в близост- Бучинската.

След като е бил подаден сигнала за екокатастрофа в РИОСВ , на място веднага са били изпратени специалисти, които да вземат проби от водата. След

направените анализи се оказало, че водата е с много различно химическо съдържание, а източникът на замърсяване вече е открит, разкри пред медиите кметът на кв. Изток в Перник. Замърсяването е било предизвикано от  пречиствателната станция , която се намира в близост до Стомана Перник.

Това далеч не е първият случай на подобно натравяне на водата и рибата в р. Струма. От няколко години насам това е поне третото подобно явление. Само за един случай ,обаче, бе установен източника на замърсяване , който се оказа цех за дънки.