Салата от пиперки, червено зеле и моркови

13
Добави коментар
nedyu
nedyu

Детайли

Категория: Кухня

Последно обновена на 23 Февруари 2014

Публикувана на 23 Февруари 2014

Салата от печени пиперки и лук
Вземат се 3/4 кг пиперки и се изпичат. Обелват се и се нареждат естетично в салатиерата, обелват се две глави кромид лук и се разрязват на две. Половинките се слагат на дъската откъм разрязаната страна, разрязват се още веднъж и напреко се режат на тънки филийки.

Нарязаният лук се претрива леко с ръка, за да се разредят филийките, и се посипва върху пиперките, след това салатата се посолява и се полива с една кафена чашка оцет (пиперките поемат повече оцет) и една кафена чашка олио.
Поднася се наръсена със ситно нарязан магданоз.
Салата от червено зеле
Взема се зелка със средна големина (около 500 – 600 г), изчистват се горните пожълтели и измърсени листа; зелката се разрязва на две и всяка половинка – още на две, изрязват се кочаните и се нарязва напречно на тънки резенчета, във вид на сламки.
Нарязаното зеле се попарва с вряща подсолена вода, за да омекне. Отцежда се от водата, след което се посолява и се залива с оцет и олио.
За такова количество салата е достатъчно една кафена чашка олио.
Салата от червено цвекло
Вземат се две или три глави, в зависимост от големината на цвеклото и се слагат да се варят необелени. След сваряването, цвеклото се обелва и се нарязва с назъбено ножче на желаните форми. Слага се в буркан или друг подходящ съд, залива се с оцет и се прибавят сол и настърган хрян. При поднасяне салатата се полива с олио.
Салата от ряпа с моркови и пресен лук
Две репи, средна големина, се настъргват на ситно или по-едро ренде, в зависимост от желанието на домакинята. Два-три, моркова (100 – 200 г) също се настъргват на ренде. Една-две връзки пресен лук се изчиства добре, измива се, разцепва се долната част на лука надлъж и се нарязва на ситно. Разбърква се всичко заедно. Салатата се посолява при поднасяне и се залива с оцет и олио. По същия начин може да се приготви и салата само от ряпа.

< Предишна

Следваща >