Лампа с нажежаема жичка

3
Добави коментар

Лампа с нажежаема жичка (наричана още, заради формата си, крушка или обикновена електрическа лампа) е осветителен уред, източник на изкуствена светлина, която се излъчва от проводник, нагрят от протичането на електрически ток през него. Лампата с нажежаема жичка е създадена от А. Лодигин през 1872 г. Представлявала е стъклен балон, изпълнен с въздух, в който са запоени два дебели медни проводника, съединени с въглена пръчица. При пускане на ток през лампата въглената пръчица свети не повече от половин час и изгаря. През 1875 г. Томас Едисон изтеглил въздуха от балона и така удължил живота ѝ. По-късно, през 1890 г. А. Лодигин доусъвършенствал електрическата крушка, като поставил жичка от волфрам и изпълнил балона с азот. Лампите с нажежаема жичка се делят на 2 основни типа: с азот и с халогенен газ. Първите са известните обикновени лампи във всичките си разновидности, а вторите са халогенните лампи, които напоследък се наложиха със своите преимущества като по-дълъг живот и 20-30% енергийна ефективност.

 

Принцип на действие

В лампата с нажежаема жичка се използва ефектът на нагряване на проводник с високо съпротивление (най-често сплав на волфрама), при протичане през него на електрически ток. За получаване на видимо излъчване на светлина е необходимо температурата да се повиши до няколко хиляди градуса.

Само малка част от излъчваната светлина е във видимия за човешкото око спектър, а основен дял се пада на инфрачервените лъчи. Част от употребената енергия се “хаби” в процесите на топлоотдаване и топлопроводимост. За увеличаване на така наречената “бяла” светлина е необходимо да се увеличи и температурата на нагряване на проводника, поради което се използват метали с висока точка на топене – най-често волфрам (3410 °С) и по-рядко осмий (3045 °С).

В условията на въздух при такава температура на нагряване волфрамът би се превърнал в оксид (т. е. би изгорял), което налага проводникът да бъде защитен в стъклен балон (колба). Първоначално използваните колби са били вакуумирани, при което става изпарение на метала, бързо изтъняване на спиралата и затъмняване на стъклото на колбата. Ето защо по-късно започва пълненето на колбите с благороден газ, най-често с аргон. Вакуумирани колби се използват и сега, но за лампи с малка мощност.

Някои видове лампи с нажежаема жичка

Лампа на цокъл Е27 и Е14

 

Тези лампи бяха единственият доскорошен основен изкуствен източник на светлина. Светлината, която излъчват е с цветна температура 2700K (топла бяла светлина), а ако има нужда от цветна светлина, се боядисва стъкленият балон в необходимият цвят. Приложение намират за аплици, полилеи, плафони, нощни лампи и др. За нощните лампи често се ползват насочени такива, за да се концентрира излъчваната светлина на необходимата площ.

Монтажа и демонтажа им се осъществяват посредством фасунга към съответното осветително тяло (настолни лампи, аплици и др.). Повечето осветителни тела имат означение с посочена максималната мощност на лампата, която може да бъде монтирана на тях. Това се налага поради факта, че лампите с нажежаема жичка отделят по-голямата част от консумираната енергия под формата на топлина и ако се сложи по-силна лампа, то тя би нанесла щети на конструкцията на осветителното тяло.

 

Линейни лампи

Тези лампи се произвеждат в два варианта. С един или два крака. Нажежаемата жичка е разположена по цялата дължина на лампата. Линейните лампи се използват предимно с декоративна цел и като допълнително осветление. Монтират се посредством 2-та крака на лампата.

Принцип на действие на халогенните лампи с нажежаема жичка

Халогенната лампа, известна също като волфрамова халогенна лампа или кварцова йодна лампа, представлява крушка с нажежаема жичка, в която има добавен малко количество халоген, например йод или бром. Комбинацията от халогенния газ и нажежаемата волфрамова нишка произвежда халогенна циклична химична реакция, при която изпарения волфрам се отлага отново върху нишката, увеличавайки нейния живот и поддържайки чистотата на обвивката. Поради това, халогенната лампа може да работи при по-висока температура спрямо стандартната пълна с газ лампа на подобна мощност и с подобен експлоатационен живот, произвеждайки светлина с по-висока осветителна ефикасност и цветна температура. Малкият размер на халогенните лампи позволява тяхното използване в компактни оптични системи за проектори и осветление.

      

  Някои видове халогенни лампи

Лампи на цокъл Е27 и Е14

Тези лампи са заместители на обикновените лампи с нажежаема спирала като ги надминават по енергийна ефективност, номинален живот и яркост. Тъй като обикновените лампи с нажежаема спирала вече са спрени от производство, халогенните им заместители успешно се налагат на пазара. Те са напълно идентични като параметри с обикновените лампи с нажежаема жичка, но имат и много предимствата. Поради тази идентичност не се налага преобразуване на осветителното тяло след замяна на обикновена лампа с нейната аналогична халогенна.

 

Лампи на цокъл G4,G9 и G6.35 тип “ампули”

  Тези лампи се използват предимно за окачен таван като “лунички” за основно или допълнително осветление. Лампите ампули на цокъл G4 най-често се срещат на 12 V (има и на други напрежения, но са за специални или медицински цели). Лампите на цокъл G9 са само на 220 VAC, а лампите на G6.35 могат да бъдат на 12 и 220 VAC. Поради факта, че са халогенни и развиват висока температура по време на работа е задължително когато се монтират да не се пипат с ръце, а да се поставят с помощта на найлон или хартия, за да няма пряк допир с кожата. Допира на стъкления балон на лампата с кожата, би довел до оставяне на мазни отпечатъци върху лампата, което от своя страна би съкратило живота и драстично.

Лампи на цокъл G4,GU10 и G6.35 с рефлектор тип “луни”

Лампите от този тип се използват предимно за окачен таван във вид на “лунички” за основно или допълнително осветление. Лампите на цокъл G4 най-често се срещат на 12 V (има и на други напрежения, но са за специални или медицински цели). Лампите на цокъл GU10 са само на 220 VAC, а лампите на G6.35 ги има на 12  и 220 VAC. Излъчват насочена светлина на около 120° и са подходящи за осветяване на обекти.

 

Лампи тип PAR

Тези лампи се използват предимно за насочено осветяване на обекти. Съществуват под различни цокли, захранващо напрежение и цветове. Подходящи са за градински лампи за насочено осветяване, за осветяване на статуи, дървета и др.

 

Лампи тип “пура”

 

Тези лампи са много популярни поради приложението им в осветяването на открити и закрити пространства като складове, спортни площадки, алеи, градини, паркове и др. Осветеността, която осигуряват е по-слаба от металхалогенните лампи, но цената им е в пъти по-ниска. Както всички халогенни лампи, те също не трябва да се пипат без предпазно фолио или хартия.

 Автор: Ангел Георгиев

 

 

 

Коментари от Google+