10 интересни факта за сериала „Game of Thrones“

7
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 03.05.2014

‘Игра на тронове’ или ‘Game of Thrones’ е признат за най-добрия и гледан сериал в света. Базиран на поредицата книги „Песен за огън и лед“ на Джордж Р.Р. Мартин, сериалът е епична история за премеждия, благородство, предателства и подлост, която се развива на измислената земя Вестерос. Там летата и зимите траят с години и само жаждата за власт е вечна. През последните години сериалът ‘Игра на тронове’ се превърна в най-мащабната и популярна поредица на HBO. Според телевизионния канал третият сезон на сагата е следен от над 14 милиона зрители, като пилотният епизод от настоящия четвърти сезон е привлякъл аудитория от 6.6 милиона зрителите.

Виж още: 10-те най-добри музикални „шапки“ от сериали на HBO 10-те най-харесвани теленовели, излъчени у нас

Наскоро феновете на „Game of Thrones“ бяха зарадвани с новината, че сериалът ще има още два нови сезона, с което те ще станат общо шест. Програмният директор на HBO Майкъл Ломбардо, пък обяви, че досегашните създатели на сериала Дейвид Бениоф и Д. Б. Вайс, както и техните талантливи колеги, ще продължат да работят по историята. Ето и 10 интересни факта около „Игра на тронове“, които подбрахме за вас.

1. Част от снимките на Кралски чертог са направени в Дубровник Две години подред екипът на продукцията снима в Дубровник, който става декор на действието в Кралски чертог. Първият епизод от актуалния четвърти сезон е заснет почти изцяло в Хърватия, а битката на армията на неопетнените на Денерис Таргариен е заснета в каменна кариера близо до Сплит.  Хърватите не пропускат да се похвалят с това в туристическите реклами на Дубровник. В града дори се организират специални турове наречени “По стъпките на Игра на тронове“.

2. Валирианският език наистина съществува Дотракският и валирианският език, които Денерис говори са измислени от професора по лингвистика Дейвид Д. Питърсън, като той е създал повече от 2000 думи, още преди да бъде написан сценарият за първия сезон на “Game of Thrones“. Емилия Кларк, в ролята на Денерис, наистина говори валириански толкова естествено, колкото се вижда във филма. “Изпуска по някоя и друга дума, но е нормално това да се случва“, казва Питърсън за актрисата.

3. Брон е певец Джером Флин (Jerome Flynn) популярен като безмилостния наемник Брон във фентъзи сагата се е изявявал като певец през 90-те години. Заедно с Робсън Грийн от сериала “Soldier, Soldier“ той основава британското поп-дуо Robson & Jerome, което се радва на голям успех в Обединеното кралство. Двамата са едно от първите открития на създателят на телевизионното шоу “X Factor“ Саймън Коуел. Репертоарът на дуета е съставен изцяло от кавъри, а версия им на „Unchained Melody“ завоюва No.1 на Острова за цели седем седмици.

4. Пилотният епизод е сниман два пъти Оригиналният пилотен епизод на сериала, който е заснет през есента на 2009 г. не е харесан от HBO и се налага да бъде презаснет. Премиерата му е през април 2011 г. Освен смененият режисьор в нея, ролите на Денерис Таргериан и  Кейтлин Старк са поверени на Емилия Кларк и Мишел Феърли.

5. Шае е участвала в порно филми Актрисата Сибел Кекили, която играе любовница на Тирион Ланистър, се е снимала в няколко филма за възрастни в началото на кариерата си под псевдонима Darila. Сибел е германска актриса с турски произход.  В този ред на мисли, наскоро сериалът се сдоби с порно пародия – “This Ain’t Game Of Thrones“.

6. Местър Емон наистина е сляп Местър Емон, мастера от Нощната стража, наистина е сляп. Ролята се изпълнява от 90-годишният Питър Вогън, който е актьор от 50-те години на миналия век и наистина е загубил зрението си.

7. Ходор всъщност е успешен диджей Ирландецът Кристиан Наирн (Ходор), освен с актьорство, има успешни изяви като диджей и съвместни проекти с няколко известни имена в съвременната музика като Calvin Harris и Scissor Sisters. Освен това е заклет фен на компютърната игра “World of Warcraft“.

8. “Червената сватба“ е най-бруталната сцена в сагата “Червената сватба“, сцената в която Уолдър Фрей избива Роб Старк, бременната му съпруга и майка му е обявена за най-ужасяващата сцена в сериала. Филмът е изпълнен с брутални сцени на убийства, но най-неприятната е свързана с предателство на Уолдър Фрей и последвалото жестоко клане на семейство Старк.

9. Барабанистът на Coldplay свири на “Червената сватба“ Един от музикантите, които свирят на Червената сватба е Уил Чемпиън, барабанистът на Coldplay. Той не е първият музикант, който участва в “Game of Thrones“. В трети епизод, в ролята на войникът, който изпълнява песента “The Bear and the Maiden Fair“ е Гари Лайтбоди, вокалистът на Snow Patrol.

10. Теон Грейджой е брат на Лили Алън Алфи Алън, който играе ролята на Теон Грейджой в действителност е по-малкият брат на певицата Лили Алън. Тя дори е написала песен за него, озаглавена „Alfie“, в която разкрива добре пазени семейни тайни. Парчето излиза преди пет години.

Коментари

коментар(а)