Лъжлива (фалшива) бременност (псевдобременност) при кучето (Симптоми и лечение)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

30.04.2014

По всичко личи, че кучето ви е бременно – то наддава на тегло, коремът му се увеличава по размери, охранява играчките си подобно на майка малките си, дори отделя по малко мляко. Проблемът обаче е, че всъщност не сте заплождали любимката си и е нямало как тя да зачене. Феноменът, на който сте свидетели, се нарича лъжлива или фалшива бременност и е едно сравнително често срещано състояние при кучето.

 

Симптоми Лъжливата бременност настъпва 1-3 месеца след началото на еструса при кучката. Самките проявяват майчинско чувство – правят гнездо и охраняват играчки както биха правили със собствените си малки. Женските отказват да се хранят или ядат малко, но въпреки това видимо наддават на тегло и се увеличават по размери. Особено видимо е това в областта на корема. Млечната жлеза се развива и нерядко започва да отделя истинско мляко. Някои от кучетата повръщат по време на псевдобременност, при част от тях се наблюдава повишена жажда и апетит, учестено уриниране и диария. Възможно е кучката да стане агресивна дори към стопаните си.

 

Лечение Вашият ветеринарен лекар ще започне лечение, което съответства на измененията в любимеца ви. В някои случаи кастрацията може да е най-доброто решение. Ако наблюдавате симптоми на лъжлива бременност, не отлагайте прегледа при своя ветеринарен лекар – това състояние може да има редица неприятни усложнения. Не доете млякото – това стимулира неговото образуване. Като допълнение към терапията можете да се погрижите за поведенческите проблеми при кучето с псевдобременност. Приберете играчките, които то охранява. Увеличете броя и продължителността на разходките. Ангажирайте вниманието на кучето с упражняване на различни команди, научаване на нови трикове и игри.

 

Лъжлива бременност при кучето – Същност

Лъжлива бременност при кучето – Причини

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:

„За бременното куче“

„Топ 5 грешки на собствениците на кучета“

„Хранене на възрастното куче“