Фигура от полирезин на митологичния титан Атлас крепящ небето на раменете си – 30 см.

1
Добави коментар

Фигура от полирезин на митологичния титан Атлас крепящ небето на раменете си – 30 см.

Tweet

 

Размери на статуетката:
Височина – 30 см.
Широчина – 11 см.
Диаметър на основата – 10.5 см.
Символ на сила, успешност и непоколебима увереност, титанът Атлас е символ на непоколебима воля и сила, готовност за поемане на отговорности. Символ на хора, които не се боят да поемат тежестта от живота на плещите си и да я носят до победния край.
Статуетката може да бъде както интересен и стилен аксесоар в дома Ви или офиса, така и чудесен подарък.
Такъв подарък може да характеризира човека или отделни негови качества, а може да показва и ваши благородни мотиви и стремежи.

 

Атлас (или Атлант) е титан от древногръцката митология. Той е от титаните от второто поколение, син на Япет и океанидата Климена, брат на Прометей. Отличава се с голяма сила. Един от титаните, наказан от Зевс да крепи на раменете си небето, защото участвал в бунта на титаните срещу боговете. Трябвало да крепи небето на Запад, в близост до градините на хесперидите, затова океанът там получил името Атлантически. Един от митовете разказва как Атлас искал да помогне на Херкулес да откраде ябълките от хесперидите. Но също толкова искал и да свали товара на небето от плещите си. Помолил Херкулес да подържи небето за малко, а той да открадне ябълките вместо него, а те били пазени от многоглав змей и било трудна задача. След като се върнал с ябълките, Атлас не искал отново да поеме товара си. Наложило се Херкулес да си послужи с измама, за да се отърве от огромната тежест. Така Атлас продължил да крепи небесния свод, докато боговете и титаните не се помирили.