Какво трябва да знаем, когато купуваме устройство втора употреба

4
Добави коментар
BulFootball
BulFootball

Какво трябва да знаем, когато купуваме устройство втора употреба

Nadpis

10/05/2014

В миналото имаше време когато устройствата втора ръка бяха много търсени и определено бяха добра сделка.

Например, при тогавашните цени на лаптопите, купуването на едно устройство втора ръка се считаше за изгодна сделка независимо от това колко старо е то.

Днес обаче джаджите втора ръка също си заслужават, тъй като пазарът е пренаситен с нови модели и често се оказва, че се предлагат употребявани устройства, които са в много добро състояние, само защото предишните собственици са били нетърпеливи да си купят новия модели и са се нуждаели от пари.

По този начин се получава така, че можете да получите две или три годишно устройство за по-малко от половината от първоначалната му цена. Проблемът обаче е, че подобни сделки не са съвсем безопасни, тъй като и купувачът може да се подведе и да се окаже, че е закупил нещо неизгодно.

Затова и то Make Use Of ни предлагат съвети, които трябва да знаем при покупка на използвана електроника.

Уверете се, че устройството работи

Важно е да се уверите, че джаджата, която искате да купите действително работи. Ако купувате онлайн, търсете снимки, които доказват, че устройството може да се включи и позвайте услуги като Tineye and Google Image Search, за да разберете дали снимката е оригинална и автентична, или продавачът я е намерил онлайн. А ако срещнете продавача лице в лице, задължително проверете лично дали устройството зарежда и работи. Пазете се от продавачи, които изглеждат твърде забързани и изнервени и по всичко им личи, че крият нещо.

Проверете в какво състояние е джаджата

След като се уверите, че джаджата работи ще трябва да оцените нейното състояние. Много от купувачите не обръщат внимание на драскотините или вдлъбнатините, но те може да са от значение особено ако са на екрана. Ето какво още ще трябва да проверите:

Захранващ кабел – Поискайте захранващия кабел и се уверете, че той не е протрит и не е повреден по някакъв друг начин.
Портове – Проверете всички портове (HDMI, USB, Ethernet и така нататък), за да се уверите, че те не са разбити, прегорели или повредени по някакъв друг начин.
Охлаждане – Ако устройството има активно охлаждане като например, вентилатори, се уверете, че те работят.
Батерия – Уверете се, че батерията не е издута, напукана или безформена. Повредената батерия може да бъде сериозна опасност от пожар.
Wi-Fi и Bluetooth – Wi-Fi и Bluetooth обикновено са интегрирани и не е лесно да се подменят. Ако е възможно вземете със себе си друго Bluetooth устройство и се опитайте да свържете двете джаджи. Можете също така да си уговорите среща на място, на което знаете, че има достъпна Wi-Fi мрежа, за да тествате дали връзката е възможна.
Уверете се, че не се усеща миризма на изгоряла електроника

Когато купувате употребявана електронна джаджа трябва да „включите“ всичките си сетива. Не е трудно да се улови миризмата на изгоряла електроника, така че непременно вижте дали улавяте такава.Може да мислите, че всичко е наред, ако устройството се включи, но миризмата може да е знак, че нещата не са никак добре.

Също така се опитайте да надушите дали устройството мирише на мухъл, пушек или просто на кисело, тъй като има широк спектър от потенциални проблеми, които могат да причинят тези миризми. Ако установите някакъв неприятен мирис, това може да е знак за дефектни компоненти и ще трябва да направите по-обстоен тест на джаджата ако държите да я имате.

 

Digital.bg

 Безплатни  20 Евро при регистрация!

Коментари

коментара