Бял равнец – най-тачената билка

1
Добави коментар
biomall
biomall

Знаете ли, че нашият народ отдавна тачи това растение, наричано още хайдушко биле?

Това е така защото хайдутите в планините предимно с него са налагали раните си. Знае се още, че Диоскорид преди Христа е смятал белия равнец за добро кръвоспиращо и ранозарастващо средство. Дори и да питате бабите и дядовците и те ще ви кажат, че растението притежава мощни ранозарастващи свойства и се е опирал предимно на тях в лечителството. Една полезна информация споделя, че още преди хиляда години великият Авицена е препоръчвал в бялото вино за лечение да се накисва именно бял равнец, а не пелин, защото белият равнец е по-полезен. 

Това многогодишно тревисто растение, характерно със своеобразен мирис, расте навсякъде в страната до 1500м надморска височина. Може би всички сте чували за него, но под различни наименования, като на пример бяла китка, бяло еньовче, куница, порезика и посекливче (последните две ясно сочат употребата му при порезни рани). Разбира се има това не е единствената билка – срещат се още 7 вида от същия род равнец, и всичките са лековити. Също така има и жълт равнец,  известен в науката като равнец на Биберщайн, който също се използва в народната медицина за лечение на външни кръвотечения и хемороиди.

За какво се използва Белият равнец?

Белият равнец се употребява за много цели. Освен за мехлем за рани и екземи, както и за промиването им за по-бързото зарастване, той се използва и вътрешно във вид на настойки при хемороиди и маточни кръвотечения. Настойките и запарките от билката ускоряват лечението на гастрити, язви на стомаха и дванадесетопръстника и болки на черния дроб. Често се употребяват при малокръвие и туберкулоза на белите дробове, при хипертония и нервни болести, кашлица и астма. 
Съществува поверие, че най-голяма полза допринася билката има, когато се бере през Страстната седмица – това са всички дни до Велик ден. A врачките и баячките винаги съветват: „Ако не те хваща сънят, пий вечер чай от белия равнец!“

За какво друго помага белият равнец?

Някои я наричат мъжка билка, защото преди много време войниците винаги я носели в торбите си заедно с хляба и водата именно заради свойството й да спира вътрешни и външни кръвоизливи и да облекчава различни болки. Други пък казват за белият равнец, че е женска билка, защото помага при маточни кръвотечения, нередовна менструация, мигрена и дори за забременяване. Една от най-популярните рецепти, която жените споделят за това е: „Всеки ден се вари чай от 2 супени лъжици бял равнец с връх и 1 супена лъжица леко под ръба живовляк. Тази смес се кипва в 500 грама вода и после се запарва в продължение на 5 – 10 минути. След като поизстине се налива в бутилка и се пие на равни количества 3 пъти на ден преди хране.

при възпаление на яйчниците още след първата баня с бял равнец на половината тяло, болките спират и възпалението постепенно отшумява. 
баните с бял равнец също са успешни и при напикавания на стари хора и деца. 
при бяло течение, заедно с баните, е добре да се пие и чай от бял равнец – по две чаши на ден.
при смъкване на матката се правят също бани на половината тяло с бял равнец продължителен период от време, всеки ден се пият по четири чаши чай от цариче на глътки и с тинктура от овчарска торбичка се масажира коремната област от влагалището нагоре. 
вълшебната билка помага и при миоми. За този проблем помагат ежедневни бани на половината тяло с бял равнец, които се правят по-продължително време. 
чаша чай от бял равнец на гладно всеки ден помага при нередовна менструация. 
в критическата възраст жените могат да пият редовно чаша чай от бял равнец – с него щели да си спестят вътрешното безпокойство и други неразположения. 
при нервни възпаления на ръцете и краката особено благоприятни били баните с прибавка на бял равнец. 
чаят от бял равнец помага много бързо при кървене в стомаха и силно кървящи хемороиди, както и при болки под лъжичката и силни стомашни киселини. 
при простудявания, гръбначни или ревматични болки пиите горещ чай от бял равнец
чаят стимулира правилната дейност на бъбреците, премахва безапетитие, отстранява газове и спазми в стомаха, смущения в черния дроб, възпаления на стомашно-чревния тракт, повишава дейността на чревната жлеза и спомага по този начин за редовно ходене по голяма нужда. 
неприятен сърбеж във влагалището се отстранява чрез промивки и бани на половината тяло с екстракт от бял равнец. 

Рецепти от бял равнец:

От цветовете на белия равнец може да се приготви много добър мехлем за хемороиди:

Мехлемът за хемороиди от бял равнец се приготвя от 90 г обезсолено масло или свинска мас. Загряват се добре на котлона, и към тях се прибавят 15 г пресни, накъсани на дребно, цветове от бял равнец и 15 г нарязани на дребно листа от малина. Оставят се малко да попращят, разбъркват се и се свалят от печката. Оставя се да престои един ден и след това сместа се затопля леко отново, прецежда се през ленена кърпа и се изсипва в чисти стъклени бурканчета. Съхранява се в хладилник! 

За запраката от бял равнец ви трябва една препълнена чаена лъжичка бял равнец се и 1/4 л вода – кипвате и оставяте малко да се запари.
За баните на половината тяло: 100 г бял равнец /цялата билка/ се накисва и оставя да пренощува в студена вода, на следващия ден се кипва и след това се прибавя към водата за банята
Ако искате да си направите тинктура от бял равнец: Наберете цветове от бял равнец, когато слънцето грее най силно. Напълнете ги, без да се тъпчат, в бутилка до гърлото и ги залейте  с 38 до 40%-плодова ракия. Бутилката се оставя да престои 14 дни на слънце или близо до печката.