Как да изчистим петно от кръв?

2
Добави коментар
Mr-Clean.bg
Mr-Clean.bg

Как да изчистим петно от кръв?

1 vote, 5.00 avg. rating (100% score)

Източник на снимката: Flickr

Всяка домикиня е ужасена, когато намери петно в своя дом. Дали е петно от трева, вино, мастило или мазнина, няма значение! Всички те попиват дълбоко в тъканите на материите и с времето стават все по-трудни за премахване. Почистването на петната отнема много време и усилия, но най-важното е да знаем с какво да премахнем петното от килима, дивана или роклята.

Как да почистим петно от кръв?

В зависимост от това на каква материя е попаднала кръвта трябва да се третира по различен начин. Най-важното е петното да бъде почистено веднага! С изминаването на всяка една минута петното попива все по-дълбоко в тъканта и почистването става все по-трудно. Петно от кръв трябва да бъде третирано според материята. Като всяко петно, това от кръв трябва да бъде третирано според материята.

Трябва да се отбележи, че ако петната са с малки размери няма проблем да бъдат третирани, в домашни условия. Но когато те са по-големи трябва да се използват услугите на или на химическо чистене или на фирма за професионално почистване.

Важно е да се знае, че изплакването трябва да става само и единствено с хладка вода, защото при третирането с топла вода  кръвта се съсирва и петното не може да бъде почистено добре. За да премахнете успешно едно петно от кръв трябва да го класифицирате освен това от колко време е – в повечето случаи пресните са светлочервени, по-старите – тъмночервени като постепенно стават червено-кафяви.

Как да почистим петно от кръв върху…. Кадифе

Кадифето е много финна материя  и към нея трябва да се отнесем внимателно. Петното от кръв върху кадифе се почиства като се напои с чист спирт – 95%. След което внимателно се изчетква. Четката трябва да бъде с мек естествен косъм, ако не разполагате с такава четка, използвайте памучна кърпа.

Коприна

Коприната е една от най-деликатните и трудни за почистване материи. Тя е доста капризна материя и трябва, също като кадифето, да се почисти внимателно. Напоете микрофибърна кърпа с чист спирт. Можете и да капнете няколко капки и директно върху петното. След това почистете, извършвайки кръгови движения.

Ако този метод не  подейства, тогава поръсете каша от нишесте върху петното от кръв и го оставете да изсъхне изцяло. Тъй като ще се получи коричка, трябва да я изтържете . След това третирайте петното със сапунен разтвор и го изплакнете с хладка вода. За да довършите почистването използвайте слаб разтвор от оцет. Смесете в леген 1л. вода с една супена лъжица оцет. Използвайте получения разтвор, за да почистите замърсената тъкан.

Вълнени материи

Почистването на петно от кръв върху вълна може да бъде извършено с помощта на памук напоен с 3% амонячен разтвор. Оставете амоняка да попие в тъканта и след това го изплакнете с хладка вода и петното вече ще е само спомен.

Цветни материи

Разтворете в леген 3 супени лъжици готварска сол в 1л. хладка вода. Накиснете изцапаната дреха и я дръжте в разтвора, докато кръвта не се отмие. После дрехата се изплаква няколко пъти в хладка вода за перфектен резултат!

Бели материи

Петната от кръв върху белите тъкани могат да бъдат почистени с памук, напоен с  3% -ен разтвор от кислородна вода, която може да си купите от най-близката аптека за около 1 – 1.50 лева. Третирането продължава, докато петното не изчезне. После се изплаква с хладка вода.

Надявам се тези съвети да са ви полезни при извънредни ситуации вкъщи. Ако искате да научите повече за почистването на петна в дома, тук ще намерите много полезна статия за почистване на петна от червено вино.

За автора: Не си мислете, че съм ви забравила! През април и май имаме ужасно много работа. Но въпреки твърде натовареният график намирих време и за вас. Дано харесате новите ми съвета за почистване на петна от кръв. Някои са събрани оттук и там, а някои и научени от първа ръка . Лека и спорна седмица от мен, Цветелина Богданова и „Мистър Клийн“.