Най-добрите (и най-лошите) градове за туристите

2
Добави коментар

Токио е номер 1 в класацията на TripAdvisor за големите градове по света, като заема и първото място по таксиметрови услуги, отзивчивост на местните жители, градски транспорт, чистота на улиците.

Едва ли има интернет потребител, който тръгва зад граница или прави хотелска резервация, без да провери в TripAdvisor.com или друг туристически сайт (например Termo.bg) отзивите на други пътешественици за мястото, накъдето се е запътил.

Във второто годишно проучване на TripAdvisor.com за големите градове по
света – Cities Survey, са взели участие близо 55 хил. активни потребители на сайта.

Първенецът Токио, който е в челната десетка на 13 от общо 16-те категории, е следван от Ню Йорк. „Градът, който никога не спи“, логично е първият избор за нощен живот и ресторанти.

Освен в Токио, местните хора са най-отзивчиви в Кейптаун (ЮАР) и Лисабон (Португалия). Макар че японската столица води и класацията за таксиметрови услуги (следвана от Сингапур и Дъблин), най-дружелюбни според туристите са таксиметровите шофьори в „перлата на Адриатика“ – Дубровник, Хърватия, а „бакшишите“ в Ню Йорк се нареждат едва на 30-о място.

Виж още: Градовете, където най-лесно можем да се загубим

Голямата ябълка е единственият американски град в допитването, като заема едва 30-о място и по чистота на улиците, но за шопинг и туристически атракции/културни забележителности е подгласник на отличниците.

Дубай няма равен на себе си за шопинг и хотелски комфорт. В топ 3 при хотелите са също мексиканският Канкун и Банкок, Тайланд

Сред европейските градове добро класиране постигат Берлин – номер 3 по показателите „най-чисти улици“, „градски транспорт“ и „лесно ориентиране“. В последната от тези категории челното място се заема от Виена, която освен това е подгласник на Рим в изобилието на културни забележителности.

Виж още: Топ дестинациите в света според TripAdvisor

Рим е лидерът не само в културата, но и по туристически атракции, а Париж остава на трето място и по двата показателя.

Колизеумът е сред емблематичните места в италианската столица

Като най-подходящи за семейна ваканция са преценени Стокхолм (Швеция), Сингапур и датската столица Копенхаген.

Най-изгодно финансово – като съотношение между цена и онова, което получаваме насреща, – излизат Будапеща (Унгария), Лисабон и Ханой (Виетнам).

Виж още: Будапеща е най-евтиният град за британците

Друг любимец на Стария континент – испанският Барселона, е
номер 3 в общото подреждане, след Токио и Ню Йорк. Почитателите на Лондон трябва да се задоволят с второто място в нощния
живот и третото при шопинга.

TripAdvisor не ни спестява и имената на опашкарите. Най-често на последните три места се срещат Маракеш (Мароко), руската столица Москва, китайската Пекин, Пунта Кана (Доминиканската република), Шарм ел-Шейх (Египет), Мумбай (Индия).

Дори отличниците понякога се нареждат на опашката – Дубай е най-зле в културата, а Ханой в нощния живот, а най-неизгодно финансово е в Копенхаген.

Олимпийската столица на 2016 г. – и един от домакините на световните футболни финали в Бразилия тази година – Рио де Жанейро, е най-зле в категорията „шопинг“ и предпоследна при хотелите, а освен това няма да ви излезе никак изгодни.

Виж още: Мръдни се, Токио! Най-скъпият град в света е…

Столицата на ЕС Брюксел пък се слави не само с най-неучтивите таксиметрови шофьори, но и като кошмар за търсещите хотелско настаняване – с последно място по тези два показателя.