Как да изберем косачка

1
Добави коментар
riki4
riki4

Как да изберем косачка

Косачката е уред, необходим за всяка градина, в която има тревни площи. Тъй като на пазара съществува голямо разнообразие от видове косачки, ще ви помогнем да се ориентирате в мнообразието от уреди и да изберете най-подходящия за вашия двор. Косачките се делят на: ръчни, моторни и акумулаторни.

Ръчната косачка е икономичен вариант, тя е тиха, дори безшумна, по-компактна. Подходяща е за косене на малки площи. Основното й предимство е, че не се нуждае от електроенергия или бензин, за да работи. Съответно няма нужда да осигурявате електрическо захранване, да прокарвате кабели и т.н. Не замърсява околната среда. Ръчните косачки са сравнително евтини и не изискват сериозна поддръжка. Недостатъкът им е, че изискват повече физическо усилие. Също така, че ако тревата е прекалено висока по-трудно ще я окосите с такъв тип косачка.

Моторните косачки биват електрически и бензинови. Електрическата косачка се захранва с кабел. Не е много удобна за големи тревни площи. Предимството е, че новите модели са тихи, щадящи околната среда и не изискват особена поддръжка. Ако имате малък или среден по размер двор, електрическата косачка е удачен вариант за Вас. Бензиновите косачки са мощни, бързи и лесни за използване. Особено самоходните модели, като при тях Вашата работа е само да задавате посоката на движение. За голям двор (над 500 кв.м.) най-добрият избор е бензинова косачка. Недостатъците им са, че са шумни, по-скъпи и не щадящи околоната среда. Важни фактори при избора на електрическа и бензинова косачка са мощността, диаметърът на ножа и обемът на коша, в който се събира окосената трева. По-широкият нож ще осигури по-лека и по-бърза работа. Обемът на коша се избира според площта на косене. Естествено колкото е по-голяма, толкова повече вместимост трябва да има коша, за да не се налага да го изпразвате прекалено често.

Акумулаторната косачка се захранва с батерии. Подходяща е за малки и средни площи (обикновено до 200-300 кв.м.), ако нямате или не желаете да използвате електрическо захранване. Тези косачки са лесни за използване. Основният им недостатък е, че батериите работят определено време след зареждане. Освен това трябва да си закупите специално зарядно устройство. Ако окосяването на тревната площ отнема повече от час, най-вероятно ще Ви се наложи да си закупите резервна батерия.

В случай, че градината ви е с гъста и твърда раститеност ви препоръчваме използването на моторна коса за малки и средни площи или храсторез- за големи площи, оборудвани с нож за режещ инструмент.

За консултация може да се обърнете към: ПАО магазини

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!