Градинско осветление

1
Добави коментар
riki4
riki4

Градинско осветление

Осветлението в градината е също толкова важно колкото това вътре в дома. Докато през деня във вашата градина преобладават цветовете, вечер изпъкват повече формите. Осветлението може да подчертае архитектурните детайли и да придаде загадъчност и красота на вашия двор през нощта. Освен това то е важно и за сигурността на вашия дом. Подходящото и достатъчно силно осветление спомага и за по-добра ориентация в двора, например за вашите гости. То е особено необходимо и при провеждане на различни събития на открито вечер като парти в градината и други.

При избора на осветление трябва да се има предвид дизайна и формите в градината, височината на къщата. Градинското осветление може да бъде соларно, на електричество или с жив огън.

Електрическото осветление изисква да се направи окабеляване в градината, то се характеризира със силна осветяемост и осигурява добра видимост. Съществен негов недостатък е риска от токов удар, особено на влажни и мокри места.

В последните години соларното осветление набира все по-голяма популярност. Разбира се най-голямото му предимство е, че използва акумулирана слънчева енергия и няма разход на електричество. Също така се инсталира лесно и бързо, без кабели и не изисква сериозна поддръжка. Соларните лампи се включват сами при здрачаване. Техния основен недостатък е, че им е необходимо продължително слънцегреене, което ги прави неподходящи за сенчести места, също така в облачни дни и през по-голямата част от зимния период.

Огънят може да се използва за градинско осветление под формата на факли със спирт или масло, фенери или свещници. Тази светлина е предимно с естетичен ефект. Важно е да не се забравя, че огънят, оставен без надзор, крие риск от пожар.

При избора на осветление за входа, най-добре е лампата да отговаря на височината на вратата. Фенерите са особено подходящи за осветление на входната врата, също и на пътеките в градината. Може също така да осветите дърветата и храстите, които са с най-атрактивна форма във вашата градина. Важно е басейнът да бъде добре осветен, най-вече за да се гарантира безопастността около и във него. Не трябва да се забравят и стъпалата и терасите, които се нуждаят от по-силно осветление.

Важен факт при избиране на тела за градинско осветление е да проверите дали на опаковката или на осветителното тяло има маркировката IP 44. IP (=International Protection) и цифрите след него указват степента на защита на осветителното тяло от навлизане на чужди тела и вода. Какъвто и тип осветление да изберете не забравяйте, че не е добре да прекалявате, по-меката и приглушена светлина ще придаде загадъчност, романтика и уют на вашия двор. Това ще го направи привлекателно място за прекарване на вечери на открито за вас и вашите гости.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!