30 невероятни танца от цял свят

23
Добави коментар

Спорт и танци

Един от най-явните начини да изразим емоции си, било то на любов, гняв, радост, тъга или болка, е чрез танца. Хората по цял свят танцуват, когато празнуват, честват нещо или когато изпълняват някой ритуал. Каквато и да е причината, танцът е форма на изкуство, а тук можете да видите събрани 30 невероятни танца от цял свят.

30. Чардаш

Името на традиционния унгарски танц произлиза от думата csárda — хан, механа. Зародил се в Унгария, постепенно танцът се разпространява от циганските музикални ансамбли и в съседните страни Войводина, Словакия, Словения, Хърватска, Трансилвания и Моравия.
 

29. Сиртаки

Сиртаки е гръцки танц, създаден по мотиви на старинния танц Хесапико. Той е създаден специално за филма „Зорба гъркът“ през 1964 г. Автор на музиката и танца е Микис Теодоракис.
 

28. Ръченица

Ръченицата е бърз и техничен български народен танц. Изпълнителите са облечени в традиционни български носии с мотиви, които са различни за всеки регион.
 

27. Самба

В Бразилия Самбата е повече от танц – тя е символ на страната. Танцът има африкански произход и характерен ритъм, създаден от барабани и мараки.
 

26. Хула

Нищо не описва по-добре Хавай от Хула танците. Този традиционен танц е пренесен от полинезийците на Хавайските острови. Обикновено костюмите се състоят от бюстиета и поли от различна растителност.
 

25. Кечак

Първоначално този индонезийски танц се е изпълнявал като ритуал за свързване с предците. По-късно се преплита с индийския епос, известен като Рамаяна.
 

24. Танго

Тангото е аржентински танц, известен като един от най-трудно усвоимите. Изпълнението на танца буди чувства на страст, романтика, любов.
 

23. Капоейра

Бразилски полу-танц, полу-бойно изкуство. Капоейрата може да бъде описан като поразителен, изумителен и завладяващ танц.
 

22. Апсара

Камбоджански ритуален танц на небесните момичета.
 

21. Въздушен танц

Въздушният танц е изумително изкуство. С помощта на прикрепени към тавана съоръжения, танцьорите изпълняват сложни фигури и каскади.
 

20. Балет

Известен със своето величие и грация, балетът възниква по времето на италианския Ренесанс.
 

19. Бейли денс

Бейли денс е известен още като „Ракс Шарки“. Ориенталският танц произлиза от Близкия изток и се изпълнява от жени по време на тържества.
 

18. Брейк

Брейкът, известен също като „Би-боинг“ е изключително атлетичен танц. Първоначално той е изпълняван от пуерториканци и афроамериканци в началото на 70-те години на XX век в Ню Йорк.
 

17. Фламенко

Фламенкото е испански танц, зародил се през XVIII век сред циганите в Андалусия, Испания. Музиката съчетава испански, берберски и еврейски фолклор.
 

16. Бхарата натиам

Бхарата натиам се развива в продължение на векове в храмовете в Южна Индия. Танцът е предаван от поколение на поколение като жива традиция. Чрез танца девадасите (жените, които изпълняват танца) отдават почит на боговете.
 

15. Степ

Танцът се заражда в САЩ през втората половина на XIX век. Танцува се със специални обувки, на чиито подметки има прикрепени малки метални пластини.
 

14. Валс

Танцът се заражда в Европа през XVII век и се характеризира с плавни и деликатни движения.
 

13. Салса

Салсата произлиза от кубинската музика Сон и афро-кубинските танци. Това е невероятно чувствен танц, изпълнен със закачливи и игриви движения.
 

12. Полка

Полката е жив и бърз танц, който възниква в централна Европа през XVIII век.
 

11. Суинг

Танцът Суинг е познат като група от танци, които се развиват по времето на суинг музиката, 1920-1950-те години.
 

10. Фанданго

Наред с Фадо, Фандангото е един от най-популярните танци в Португалия. Жив и весел танц за двама.
 

9. Канкан

Това е енергичен танц, изпълняван от жени, наредени в редица. Отличава се с повдигането на дългите фусти и крака, обути в черни чорапи. Произходът на танца е Франция.
 

8. Кабуки

Кабуки е класически японски танц-драма, известен с неповторим маниер на изпълнение и сложен грим.
 

7. Танцът на лъва

Това е форма на традиционен танц в китайската култура, в който изпълнителите, облечени в лъвски костюми, имитират движенията на лъва.
 

6. Ирландски танц

Танцът е известен като Ривърданс, благодарение на популярното през 1994 г. ирландско музикално-танцово шоу „Ривърданс“. Този танц може да се изпълнява солово или в група и се характеризира с това, че торсът остава неподвижен, а ръцете са отпуснати надолу, плътно към бедрата. Движенията на краката са бързи и динамични.

5. Тиниклинг

Това е традиционен филипински танц. Изпълнява се от двама души, застанали един срещу друг, които подскачат между бамбукови пръчки.
 

4. Казачок

Казачокът е украински народен танц. Характерното за него е, че включва подскоци, завъртания, пляскане с ръце и постоянно нарастващо темпо.
 

3. Шаолин Монк

Традиция на повече от 1500 години, която съчетава знания, дисциплина и бойно изкуство, прави този танц изключително ефектен.
 

2. Катхак

Катхак е една от осемте танцувални форми на индийските класически танци. Тази форма води началото си от номадските бардове в северна Индия, известни като катхакари.
 

1. Боливуд

Този танц е комбинация от класически и модерни индийски танци. Танцьорките са облечени в пищни и ярки рокли, обсипани с бижута и многобройни гривни по ръцете и краката.