8 от най-необичайните животни на Земята

16
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Понякога Еволюцията обича да си прави шеги. В такива случаи резултатите биват красиви или грозни, но винаги са крайно странни. Разгледайте някои животински видове, които са се приспособили към живота по невероятни, а понякога и умопомрачителни начини.

Скаридата богомолка

Латинското им име е Odontodactylus scyllarus и едва достигат 30 сантиметра. Първото им отличително качество е, че са комично шарени. Второто е, че Брус Лий със сигурност им е завиждал. Скоростта на замах, която достигат с малките си, остри нокти, е 130 км/ч. За сравнение най-бързият удар с ръка според Рекордите на Гинес е малко над 60 км/ч. Съвет – не ги гледайте вкъщи, силата на ноктите им е достатъчна да счупи стъклото на аквариум.

Златен костенурков бръмбар

Тук Еволюцията не е била сигурна какво иска, затова просто е оставила бръмбара да решава сам. Буболечката е с прозрачен екзоскелет, разделен на слоеве и изпълнен с кухини, чрез които мени цвета си. При промяна във влагата, температурата или при опасност златният бръмбар може да оцвети външните си криле и да придобие металически отблясък или да ги обезцвети, приемайки доста по-невзрачен облик. Бръмбарът е майстор на камуфлажа, като някои индивиди имитират дори други насекоми като калинки.

Смокинова оса

Никой не обича осите, но с тези Еволюцията е преминала границата. Някои видове Ichneumonidae (смокинови оси) имат метално жило, което може да пробива солидно дърво и дори метални повърхности. По принцип го използват, за да инжектират паразитиращите си яйца в ларви или какавиди, но понякога се случват неприятни припознавания с човешки крайници. Споменахме ли, че челюстите им също са покрити с йонизиран магнезий или цинк?

Acharia stimulea

 

Оседланата гъсеница е широко разпространена по целия свят, но това не й пречи да бъде едно от най-причудливите на вид животни. Освен седло тази красавица си има и множество отровни рогчета.

Червей коледно дърво

 

Еволюцията много си пада по празниците, което е причината за появата на това животинче. Червеят коледно дърво е с дължина около 4 см и е разполага с два спираловидни израстъка на гърба си, които използва за хранене. С двете си елхички съществото прихваща плаващи жертви и ги транспортира към устата си.

Морско прасе

 

 

Да не се бърка с морската свиня, която прилича на делфин, но не е, нито с морското свинче, което прилича на хамстер, но не е. Морското прасе не прилича на нищо освен може би на лигав картоф с ръчички.

 

Венецуелски молец пудел

 

 

Понякога Еволюцията има добри хрумвания и кръстоската между пудел и молец определено е сред тях. Сладкото същество е открито през 2009 г. от киргистанския изследовател Артър Анкер и за него не се знае почти нищо, освен че е пухкав. Учените все още не са сигурни дори към кой род пеперуди принадлежи.

Молецът-ястреб-колибри

 

 

Понякога Еволюцията представя перфектни примери за конвергенция. Това насекомо принадлежи към род Sphingidae, познати още като молци-ястреби, така че не прилича на ястреб. Но за сметка на това страшно много прилича на колибри. При полет молецът дори издава звуци, подобни на тези на малката птичка. Европейското им название е пчелни молци, но американското молци-ястреби-колибрита определено звучи по-впечатляващо.

Вижте и десет от най-странните морски същества.