Кралската астрономическа обсерватория Гринуич

0
Добави коментар

Кралската астрономическа обсерватория Гринуич

Кралската астрономическа обсерватория Гринуич (Royal Greenwich Observatory)
Стара обсерватория разположена в парк Гринуич, представлява най-голямата постройка в Обединеното Кралство. Тя печели славата и популярността си с рефракторен телескоп и уникална по рода си експозиция от часовници и астрономически пособия.

Кралската астрономическа обсерватория Гринуич

Създадена през 1675 г. Кралската обсерватория датира от управлението на крал Чарлз II. Тя е създадена конкретно за решаване проблеми свързани с диагностициране на местоположение и морска траектория, за всякакви кораби в океана. За управител на обсерваторията и астроном, кралят назначава младият пастор Джон Фламстед, който тогава бил едва на 28 години. Самият Фламстед се залавя с изследване на Космоса, като изучава луната и всяка звезда поотделно. В характеристиките и доказателствата си пастора сравнява небосвода и съзвездията с часовников дисплей, едва по времето на Невил Маскелайн, пети по ред астроном се издава публикация на име „Морски алманах“ от 1967 г.
Докато трае Международна конференция в есента на 1884 обсерваторията придобива международен статут и получава международно споразумение. Така меридианът, който минава над сградата се смята за нулев. Създадена е месингова ивица в двора, която днес е реставрирана с неръждаема стомана.
Обсерваторията е използвана за последно в миналия век, през 1924 г.

Публикувайте вашата история чрез facebook и споделете