Очила според формата на лицето

3
Добави коментар

Очилата са задължителен аксесоар за пролетно-летния сезон – предпазват очите от слънцето, скриват торбичките от недоспиване, допълват цялостната визия. Но за да ви стоят перфектно, трябва да ги съобразите с формата на лицето.

Основното правило при избор на очила, съобразявайки модела с формата на лицето, е да има контраст. Ако лицето ви е с меки черти и завити линии, тогава избирате по-четвъртити рамки със заострени ъгли. Ако пък лицето ви е с по-остри черти, тогава търсите очила със завити рамки. Помнете също, че на малко лице не отиват големи рамки и обратното.

Неправилният избор на очила води до явен дисбаланс в пропорции, така че всеки дефект стои на показ.

Очила за кръгло лице

Ако изберете кръгли очила за кръгло лице, тогава бузите ви ще изглеждат по-големи, а лицето – по-топчесто. За да избегнете този гаф, потърсете очила с правоъгълни рамки, за да разсеете погледа от заоблените линии. Очила с геометрична форма, спортните модели или „зубърските“ очила, познати като hipster glasses, са в списъка с възможни варианти.

Очила за квадратно лице

Квадратното лице се отличава с остри, ъгловати черти, които могат да изглеждат грубо, ако бъдат допълнително подчертани с неправилните рамки на слънчеви очила. Подберете модел с кръгли или овални стъкла. Ако лицето ви е по-широко, тогава не избирайте кръглите хипи модели, а търсете нещо по-голямо. Подходящи за тази форма на лицето са също очила „котешки очи“.

Очила за овално лице

Хората с овално лице са късметлии, защото могат да експериментират с различни очила. Желателно е, моделите да са с рамки, които да не са по-широки от лицето, но така или иначе няма ограничения при формата на стъклата.

Очила за сърцевидно лице

Имате широко чело, сладки бузи и остра брадичка и се чудите кой модел очила ви приляга най-добре. Опитайте с очила „котешки очи“ – за секси поглед и кокетно излъчване. Модел тип пеперуда също подхожда на формата на лицето ви. Освен това не се притеснявайте да мерите и модели с по-широки рамки.

Очила за триъгълно лице

За разлика от хората със сърцевидно лице, при вас скулите са по-подчертани, а бузи почти няма. Тогава заложете на класическите авиаторски очила с тънки рамки и огледални стъкла.

09.06.2014/ Христина Спасова