Как да изберем пасатор и блендер?

10
Добави коментар
crimefiles
crimefiles

Това е устройство, чието предназначение е да облекчи живота ни в кухнята. То може да смели орехи, да смеси съставките на коктейл, да превърне месото в кайма и др. Много домакини за кухните си избират кухненски робот. Това е удобен уред, който може да се справи с много задачи, но като всеки друг си има и своите недостатъци. Кухненския робот заема много повече място то блендера, а не е тайна, че обикновено свободното място в кухнята е крайно недостатъчно. Затова доста често кухненският робот да стои разглобен в някой шкаф, а за всяко използване е необходимо да се извади, сглоби, а след това разглоби, измие, изсуши и прибере.

Видове блендери Сега трябва да се замислим, за какво ще ползваме блендера Ако, например, в кухнята си най-често се занимавате със смилане на сухари, лук, кашкавал, месо, пасирате супи, сосове, майонези, то тогава е най-подходящ подвижния блендер – пасатора. Ако обаче имате нужда от уред, които да смесва съставките на различни коктейли – имате нужда от стационарен блендер. Сега по-подробно:

Стационарния блендер Доста често стационарния блендер се нарича шейкър, защото често се използва за смесване на коктейли. Но някои хора, които говорят за шейкър си представят нещо, в което се сипват всички компоненти за коктейла и с помощта на не хитри движения на ръцете и тялото всичко се смесва. Стационарния блендер често се използва за разбиване на лед, белтъци, смесване на коктейли.  Като се сравнява с пасатора си има и плюсове, няма нужда да се държи в ръце, само се натиска копчето и той сам си работи. Често стационарния блендер е по-евтин от пасатора, притежава функция за самопочистване. Тази функция е проста и удобна и ще предпази ръцете ви от порязване. За да се измие блендера е необходимо само да се налее не много гореща вода и да се включи блендера за известно време. Бързо и удобно. Важна особеност на стационарните блендери е от, какво е направена каната му. Възможни са вариантите стъкло и пластмаса, като и двата варианта си имат плюсове и минуси.Стъклото не потъмнява, не поема миризми, но ако се счупи, ще бъде много трудно да я замените. Пластмасовите кани не се чупят, блендерите с такива кани са по-евтини. Но недостатъкът е, че с времето може да потъмняват. Освен това не се препоръчва в блендер с пластмасова кана да се наливат горещи течности и продукти. Но в някои нови модели каните са произведени от специална пластмаса, която не потъмнява и не попива миризми. Също така преди покупката трябва да се помисли и за обема на каната, който е необходим за семейството ви. Най-често се продават модели с обем на каната от 400-500мл до 2л. Но действителният обем е малко по-малък, защото каната не може да се пълни до горе. Като намалите обема с 200мл – се получава действителния обем. Третата характеристика е мощността Колкото е по-мощен блендера, толкова по-бързо ще се справят с поставената задача. Препоръчвания диапазон на мощност е 300-600вата, тогава ще можете да направите млечен коктейл (като смесите мляко, сладолед и сироп) за 15-20 сек. От купувачите най-често среди стационарните блендери са предпочитани моделите на производители, като: Philips, Tefal, Moulinex, Kenwood, Bosch.

Пасатор Пасатора има метален или пластмасов накрайник с ножове, който се поставя в съда, в който е необходимо нещо да се разбърка. Той е незаменим за приготвянето на детски пюрета и каши. Той е много удобен, когато обема на работата, която трябва да свършите не е голям, заема малко място и може да се използва в различни съдове. Но той също си има и недостатъци. Докато го използвате, трябва постоянно да го държите с ръка и при по-продължително използване на пасатора може да се изморите. Важна характеристика на пасатора се явява накрайника. Ако накрайника е пластмасов, пасатора е по-евтин. Но пластмасовия пасатор не може да се използва с горещи продукти. За тези цели е необходим пасатор с метален накрайник. Не трябва да се забравя и за мощността Колкото е по-мощен, толкова по-бързо ще се справи със задачите, и толкова по-малко ще се изморят ръцете ни. Важни са също и скоростите на пасатора, колкото са повече, толкова по-удобно ще бъде да се избере оптималната скорост за определен продукт, но и толкова по-висока ще е цената на уреда. В комплект с пасатора могат да се продават и различни накрайници, например, за разбиване на яйца и др.

Най-разпространени са пасатори с марките Philips, Bosch, Siemens, Braun